Tilaajalle

Ihana rieska tai uunipuuro voi torjua ruokahävikkiä - illan aikana käydään läpi useita vinkkejä

Alajärveläiset Lea Peltokangas ja Sari Palmu listaavat helposti kymmenkunta herkkua, joita nuoret voivat helposti valmistaa ja samalla estää ruokahävikkiä.

– Jos puuroa jää, sitä ei kannata koskaan laittaa roskiin. Siitä voi tehdä sämpylöitä ja hiivaleipää, riisipuurosta voi tehdä uunipuuroa, mannapuuron voi laittaa pannaritaikinaa. Perunamuusista voi tehdä ihanaa jauhelihaperunasoselaatikkoa tai rieskoja. Perunalimppukin on hyvää. Porkkanaraasteen lopun voi laittaa sämpylöihin tai piirakkaan tai vaikka lättytaikinaan, kertoo Peltokangas, joka tekee ammatikseen työtä ruuan parissa.

Peltokangas ja Palmu ovat mukana järjestämässä nuorille Toimi ja toteuta käytännön tekoja - Ympäristö kiittää -toimintailtaa.

– Ympäristöasiat ovat nyt pinnalla ja nuoret haluavat tietää käytännön asioita, mitä itse voi tehdä ympäristön hyväksi. Tapahtumassa toteutetaan ideoita, joilla voi vähentää kertakäyttökulutusta ja käyttää hyödyksi jo eri materiaaleja, Palmu toteaa.

Hän sanoo esimerkkeinä muun muassa joulu- ja syntymäpäiväkorttien askartelun kierrätysmateriaalista, origamikuusien tekemisen kirjan lehdistä, kasvojen puhdistuslappujen valmistamisen pellavalangasta, joulutähtien taittelun ylijäämätapetista ja maitopurkkien muuntamisen led-valoilla ja maalamalla tai päällystämällä joulukoristeiksi.

Vanhat pitsiverhot voi hyödyntää tekemällä niistä hedelmäpusseja kauppareissulle.

Kestokasseja voi mainiosti valmistaa kodeissa olevista tekstiileistä.

– Ympäristö kiittää -illan päätteeksi on luvassa iltapala, jossa tietenkin on mukana itse valmistettuja rieskoja. Yhdessä tehdään ja yhdessä nautitaan, kannustaa Palmu

Alajärven Keskustanaisten tiistain 12.11. Ympäristö kiittää -illan osallistujille on arvontaa, jossa voi voittaa kasvohoidon tai tuotepalkinnon. Ilta on suunnattu erityisesti nuorille ja se on maksuton.

Teksti: Sari Heinilä