Järvi-Pohjanmaan rovastikunta katoaa: Ari Auranen lääninrovastiksi laajentuneeseen rovastikuntaan

Tuomiokapituli on perustanut uudet, vuoden 2022 alussa toimintansa aloittavat rovastikunnat ja nimitti niihin lääninrovastit kaudelle 1.1.2022–31.12.2025.

Lapuan hiippakunnassa on vastaisuudessa vain viisi rovastikuntaa. Pohjanmaan maakunnan enemmistöltään suomenkieliset seurakunnat kuuluvat Pohjanmaan rovastikuntaan. Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen seurakunnat jakaantuvat puolestaan kummankin maakunnan sisällä kahteen rovastikuntaan.

Lapuan hiippakunnan tuomiorovastikuntaan kuuluvat Lapuan tuomiokirkkoseurakunta sekä Alajärven, Alavuden, Evijärven, Kauhavan, Kuortaneen, Lappajärven, Soinin, Vimpelin ja Ähtärin seurakunnat. Lääninrovastina toimii Alajärven seurakunnan kirkkoherra Ari Auranen. Auranen on toiminut aiemmin Järvi-Pohjanmaan rovastikunnan lääninrovastina. Siihen on kuulunut myös Pietarsaaren suomenkielinen seurakunta, joka jatkossa kuuluu Pohjanmaan rovastikuntaan.

Etelä-Pohjanmaan rovastikuntaan kuuluvat Ilmajoen, Isojoen, Isonkyrön, Karijoen, Kauhajoen, Kurikan, Seinäjoen ja Teuvan seurakunnat. Lääninrovastina toimii Kurikan seurakunnan kirkkoherra Heikki Sariola.

Pohjanmaan rovastikuntaan kuuluvat Kaskisten, Laihian ja Vähänkyrön seurakunnat sekä Kristiinankaupungin, Mustasaaren, Pietarsaaren ja Vaasan suomalaiset seurakunnat. Lääninrovastina toimii Vähänkyrön seurakunnan kirkkoherra Petri Hautala.

Lisäksi hiippakunnan muut rovastikunnat ovat eteläisen Keski-Suomen rovastikunta ja Pohjoisen Keski-Suomen rovastikunta.

Rovastikunnat ovat seurakuntien hallinnollisia ja toiminnallisia yhteistyöalueita. Lääninrovastin tehtävänä on edistää kirkon työtä rovastikunnassa sekä avustaa piispaa ja tuomiokapitulia näiden tehtävissä omalla alueellaan.

Lisää aiheesta