Järvi-Pohjanmaan sotaveteraanit saavat kotiin vietävät ateriat maksutta

Ravitsemus on terveyden ja hyvinvoinnin perusta, sillä hyvä ravitsemus pitää yllä vastustuskykyä, nopeuttaa toipumista sairauksista ja on tärkeä psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille. Ravitsemuksella on tärkeä rooli myös muistisairauksien ja sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä.

Ravintopitoisilla aterioilla voidaan tavoitella terveitä elinvuosia ja toimintakykyä, jolloin myös kotona asuminen voi jatkua mahdollisimman pitkään. Parhaimmillaan hyvä ruoka on ikääntyneelle ilo ja nautinto ja arkenakin päivän kohokohta.

Järvi-Pohjanmaan perusturva haluaa omalta osaltaan edesauttaa terveyttä tuomalla ateriapalvelut kotiin samanlaisina kuin ne ovat hoivakodeissakin.

‑ Valtiokonttorin rahoituksella sotiemme veteraanit ja sotainvalidit ovat saaneet jo pitkään kotiin kuljetettavia lounaita, mutta nyt haluamme tarjota veteraaneille myös päivällisen kotiin kuljetettuna, hoidon ja hoivan palvelujohtaja Marita Ylilahti kertoo.

Veteraaneja ja sotainvalideja on Järvi-Pohjanmaalla enää 10.

Järvi-Pohjanmaan alueen keittiöt tuottavat ateria-asiakkaille ikäihmisten ruokasuositusten mukaisia kotiaterioita, jotka vastaavat 1/3 osa päivittäisestä ravinnon tarpeesta. Lounaan energiasisältö on 400-600 kcal ja proteiinin määrä annosta kohti on 25-30g.

‑ Kotiateriat toimitetaan mikrobiologisesti turvallisina kylminä valmisaterioina. Kylmän aterian voi asiakas lämmittää oman aikataulunsa mukaisesti, ravitsemispalveluesimies Katariina Yli-Hynnilä toteaa.

Lounasateria sisältää pääruuan, energialisäkkeen, lämpimän kasviksen ja tuoresalaatin ja jälkiruuan. Keiton ollessa pääruokana annokseen kuuluu leipä, piirakka tai vastaava sekä juusto tai lihaleikkele.

Päivällisen energiasisältö on noin 450 kcal. Usein se on keitto, laatikkoruoka tai puuroateria. Ateriaan lisätään proteiinilisä (kananmuna savukala lihahyytelö, raejuusto), puuro saa kyytipojaksi kiisselin tai marjakeiton. Laatikkoruuan kanssa on salaatti. Leivät ja ruokajuoma on asiakkaan omasta kaapista.

Asiakas saa halutessaan rakennemuutetun aterian tai tehostetun ruokavalion. Tehostettua ruokavaliota tarvitaan silloin, jos painonlasku on huomattavaa ja asiakas ei jaksa syödä perusruokaa riittävästi energiatarpeeseensa nähden.

‑ Jatkamme aterioiden tarjoamista myös jatkossa ja toivomme mahdollisimman monen veteraanin ottavan ateriapalvelun vastaan, Ylilahti ja Yli-Hynnilä toteavat.