Järviseutu-lehti on mukana Omasta maasta - teemaviikolla: Lisää tietoa kiitos!

Kuluttajat saavat tietoa oman paikkakunnan tuotteista useimmiten oman paikkakunnan tilattavasta lehdestä (mainoksista ja uutisista 32 prosenttia), mutta myös esimerkiksi kaupan hyllymainoksista ja sosiaalisesta mediasta, internetistä ja kavereilta.

Paikallislehtien kyselyyn vastanneiden mielestä noin 40 prosenttia maa- ja metsätaloustuottajista osaa kertoa tuotteistaan ja osaamisestaan hyvin tai melko hyvin – yrityksistä jopa yli puolet.

Lisää tietoa kuitenkin kaivataan – kaikilla kun ei ole tuttavapiirissä entistä kunnaneläinlääkäriä, jolta kysyä paikallisista tuotteista.

– Hän tuntee kaikki alueen tuottajat, jyväskyläläisnainen kertoo tietolähteestään.

Mistä saa mansikoita tai paikallista lihaa?

Tietoa kaivataan ihan jo siitä, mistä saa mansikoita tai paikallista lihaa, mutta kuluttajat haluavat kuulla myös valmistusprosesseista ja toimintatapojen taustoista. Ja mieluiten ”kansankielisesti”.

– Mitä eläimille syötetään ja mistä se tulee? Miksi esimerkiksi metsässä tehdään harvennuksia? Liian usein puhutaan omasta ammattinäkökulmasta eikä ymmärretä toisen tietopohjaa, kolmekymppinen nainen Keski-Suomesta neuvoo.

Tuottajille ja yrityksille suositeltiinkin esillä oloa niin avoimin ovin, messuilla kuin paikallislehdessä ja somessakin, sillä kuluttajat kaipaavat tuotteille tarinoita.

Erään vastaajan mielestä olisi hyvä laittaa sosiaaliseen mediaan kuvia ja juttuja nimenomaan tilojen arjesta – meidän kanatilalla munitaan joka päivä -tyyliin.

Kuluttajat suosittelevatkin säännöllistä ja toistuvaa mainontaa ja tiedottamista. Kuusikymppinen mies Virroilta arvelee, ettei sekään vielä riitä.

– Aina tilaisuuden tullen suut auki, hän ehdottaa.

Viisikymppinen loimaalaisnainen – tuottaja itsekin – odottaa aktiivisuutta tuottajilta.

– Nyt sitä ei ole.

Persoonat peliin, vastaajat kannustavat.

– Ostaisin vielä enemmän kotimaista, jos tuotteilla olisi ”kasvot”, kolmekymppinen mies Akaasta sanoo.

Ja jos pakkauksien tekstit olisivat niin isoilla kirjaimilla, että ne näkisi lukea, niin ainakin yksi nainen Pietarsaaren Purmosta ostaisi lisää kotimaisia tuotteita.

Lisämenekkiä kotimaisille tuotteille tulisi luonnollisesti myös, jos niiden hinta olisi huokeampi.

– Mutta niin, ettei säästynyttä rahaa revitä tuottajien selkänahasta, parikymppinen nainen Lapualta sanoo.

Alle 50-vuotias nainen Punkalaitumelta taas toteaa, että pyrkii jo ostamaan kaiken kotimaisena, mikäli niitä Suomessa valmistetaan.

– Tuorejuusto on ainut, jossa joudun tinkimään, koska kotimainen ei vaan toimi leivonnassa.

Laadukkaat tuotteen ansaitsevat laadukkaan markkinoinnin

Vastaajat toivoisivat, että joskus mainostettaisiin nimenomaan vain suomalaisia tuotteita. Kotimaisia tuotteita ja palveluja markkinoitaisiin erityisesti puhtaudella, laadulla ja niiden luomilla työpaikoilla.

Laadukkaat tuotteet ansaitsevat heidän mielestään joka tapauksessa laadukkaan markkinoinnin.

– Rehellisesti, ei muita mollata. Ylpeästi, turhia kumartelematta, vastaajat kehottavat ja käskevät heittämään turhan vaatimattomuuden nurkkaan.

Siitä ei voi syyttää ainakaan kyselyyn vastanneita: esimerkiksi ruoantuotannon kärkimaakunta on joidenkin vastaajien mukaan Satakunta, toisten Etelä-Pohjanmaa ja kolmansien Keski-Pohjanmaa.

Vastaajat kertovat toimivansa mielellään kotiseutujensa tuotteiden ja yritysten sanansaattajina

On hyvä huomata, että vastaajat kertovat toimivansa mielellään kotiseutujensa tuotteiden ja yritysten sanansaattajina – peräti kaksi kolmesta ilmoitti vinkanneensa kotiseutunsa tuotteista joko kulkiessaan jossakin muualla Suomessa tai peräti ulkomailla.

– Nurmeksesta saa muun muassa hyvää kalaa ja leipomo- ja marjatuotteita, viisikymppinen helsinkiläisnainen kertoo ja kuhmolainen alle 70-vuotias nainen kehuu paikallisia rönttösiä.

Somerolla taas on kuulemma hyviä juustoja, kasviksia, hunajaa ja leipää, ja Huittisista saa taatusti kotimaista lihaa oman paikkakunnan palvaamosta.

– Mäläskän potut ovat parhaita, nelikymppinen nainen Tyrnävältä hehkuttaa.

TEKSTI: Paikallislehdet / Kati Uusitalo