Tilaajalle

Jenni Haukio kutsui: Alajärveläinen Sari Salo kertoo Turun kirjamessuilla Lukemalla luokkaretkelle -mallista

Lapsuuden kirjamuistot pysyvät koko elämän. Avaa kirja, se on portti maailmaan. Näin sanoo alajärveläinen luokanopettaja Sari Salo ja listaa nopeasti kymmenittäin asioita, joista lapsi hyötyy, kun hän lukee ja kun hänelle luetaan.

Samaan hengenvetoon löytyy myös paljon murheellisia asioita, joita lukemattomuus voi tuoda mukanaan.

Vuoden 2018 luokanopettaja ja kahden oppilaita aktivoivan kirjan kirjoittaja Salo on jälleen uuden, hienon tehtävän edessä.

Hän matkaa 4.10. Turun kirjamessille ohjelmajohtaja, presidentin rouva Jenni Haukion kutsumana.

Aiheena on Sari Salon sydämen asia: lasten innostaminen lukemaan ja kirjallisuuden pariin.

Lukemalla luokkaretkelle -mallin kehittäjä on iloinen siitä, että idea on kantanut ja viesti on kulkeutunut moniin kouluihin Suomessa. Tästä mallista hän kertoo myös kirjamessuilla.

– Eihän tällaisesta kutsusta voi kieltäytyä, Salo toteaa hyvillään.

Luvassa on konkreettisia esimerkkejä, joiden avulla nuoret saadaan tarttumaan uusiin kirjoihin. Mukana esityksessä on myös kirjailija, luokanopettaja Ilkka Mattila, joka on vieraillut myös Alajärvellä.

– Kun lapsen saa jonkun houkuttimen avulla lukemaan, niin usein käy niin, että kirjat ja tarinat vievät lapsen mukanaan.

– Yleensä se on myös pysyvää. Kirja on palkitseva, kun sen jujuun pääsee kiinni, Salo vakuuttaa.

Lukemalla luokkaretkelle -mallin idea on yksinkertainen.

– Oppilas saa lukupassin ja kirjalistan. Kirjalistalla on eri aihealueisiin liittyviä kirjoja, joista lapsi valitsee yhden jokaisesta aihealueesta. Sen lisäksi listalla on ”oma valinta”-sarakkeita lukuisia. Niihin merkitään itse valitut kirjat, kertoo Salo Toiminnallista elämää -sivustollaan.

– Oppilaat hankkivat sponsorin, joka maksaa 1- 2 e/luettu kirja. Maksimissaan 20 kirjaa laskutetaan, sillä tavoitteena on kerätä 20 euroa oppilasta kohti. Sponsorit olivat viime vuonna vanhempia, isovanhempia ja kummeja. Vanhemmat mieluummin antavat sen 20 euroa näin ”palkkana”, kun se pitäisi muutenkin antaa retkeä varten. Lukupassiin merkitään luettu kirja ja aikuisen kuittaus.

Turun kirjamessujen aiheena on tänä vuonna lukutaito ja ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset.

Lukemalla luokkaretkelle -kampanjasta löytyy tietoja Sari Salon ylläpitämältä Toiminnallista elämää -sivustolta.

TEKSTI: SARI HEINILÄ

Lisää aiheesta