Joulupostimerkkien takaa löytyy ”alajärveläistä osaamista”: uudet merkit myyntiin ensi keskiviikkona

Tänä vuonna joulupostimerkeissä nähdään perinteikästä joulun kuvakerrontaa yhdistettynä modernimpaan digitaaliseen viivapiirrokseen.

Klaus Welpin suunnittelemissa joulumerkeissä kuvataan punatulkkua, joulukuusta ja revontulia.

Ensimmäiset joulutervehdykset lähetettiin Suomessa jo 1880-luvun alkupuolella ja joulukorttiperinne elää yhä. Viime vuonna lähetettiin lähes 18 miljoonaa perinteistä joulutervehdystä. Ensimmäinen suomalainen joulupostimerkki ilmestyi vuonna 1973.

Tämänvuotiset joulupostimerkit tulevat myyntiin keskiviikkona 3. marraskuuta. Samalla julkaistaan myös talvisiin tervehdyksiin sopivat postimerkit.

– Monella on joulupostimerkeistä lämpimiä muistoja jo lapsuudesta lähtien. Modernista otteesta huolimatta halusimme säilyttää merkeissä lämpimän kuvallisen kerronnan ja viestin. Aika monen luonnoksen kautta löysimme toimivan tyylin merkkien toteutukseen, Postin postimerkkituotannosta vastaava Design Manager Tommi Kantola kertoo.

Kantola on kotoisin Alajärveltä.

Postimerkit suunnitellut Welp on pyrkinyt postimerkeissä humoristisuuden ja lämminhenkisyyden tasapainoon.

– Jouluaamun valo, kirpeä pikku pakkanen ja tyytyväinen punatulkku syömässä pihlajanmarjoja.

Punatulkku on joulutervehdyksen ikimerkki, joka tulee myyntiin 20 merkin arkissa.

Kuusipuu on puolestaan kotimaan ikimerki, joka julkaistaan 10 merkin arkissa.

– Joulukuusta on kuvattu lukuisissa merkeissä moneen eri tapaan. Halusin luoda samalla sekä koristeellisen että yksinkertaisen muodon tutulle aiheelle.

Talvisiin tervehdyksiin sopivat Ensilumi-postimerkit ovat Matti Pikkujämsän käsialaa.

– Hahmottelin pehmeitä tunnelmia sekä yksinkertaisia aiheita ja sommitelmia, jotka tuovat lämpöä kylmän ajan keskelle. Koira ja hiutale on omistettu koiraihmisille, mutta myös meille kaikille, jotka olemme joskus pyydystäneet kielellä lumihiutaleita. Toisessa merkissä on kuvattu lumiukon ja linnun ystävyyttä. Kylmyyttä voi torjua läheisyydellä, Pikkujämsä kuvailee.

Uusien postimerkkien ensipäivätapahtuma järjestetään keskiviikkona 3. marraskuuta kello 13–16 Kasarmitorin postissa Helsingissä.