K-market Veto mukana kinkkutempussa

Kinkkutemppu kierrättää jo viidettä joulua peräkkäin joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi.

– Kinkkutempulla haluamme tuoda kiertotaloutta lähemmäksi asiakkaidemme arkea ja havainnollistaa, kuinka yllättäviäkin raaka-aineita voidaan kierrättämällä hyödyntää uudelleen. Moni asiakkaamme myös tuskailee, mihin jouluruokien rasvat pitäisi laittaa, etteivät ne tukkisi viemäriputkia. Kinkkutemppu ratkaisee tämän pulman, sanoo kauppias Ulla Laakso K-market Vedosta.

Viime vuonna Kinkkutemppu onnistui 197 000 kotitalouden voimin keräämään huimat 58 500 kiloa rasvajätettä. Tänä vuonna tavoitteena on saada mukaan jopa 250 000 kotitaloutta.

Käsitellystä rasvasta tehdään Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Yhden kinkun rasvamäärästä valmistetulla dieselillä voi huristella henkilöautolla jopa kolme kilometriä.

Paistinrasva tulee tuoda keräyspisteeseen pahvisessa rasiassa kuten tyhjässä maitotölkissä. Lasi- tai metallipurkeissa rasvaa ei voi kierrättää.

Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai seitanin paistinrasvat. Paistinrasvojen palautusaika on 18.12.2020–8.1.2021 ja keräysastia löytyy tänä vuonna muun muassa K-market Vedon pihasta.

Suomalainen kiertotalousosaaminen on maailman kärkeä, ja Kinkkutemppu on laajuudeltaan poikkeuksellinen hanke maailmankin mittakaavassa. Kinkkutemppu toteutetaan K-ryhmän ja 14 muun toimijan voittoa tavoittelemattomana yhteishankkeena: mukana on pieniä ja suuria toimijoita eri aloilta ja yhteiskunnan sektoreilta.