Tilaajalle

Katso myös video: Ankkurit jatkaa yhdistyksenä, #Ankkurisydän-keräyksessä toisena päivänä jo 4000 euroa

Alajärven Ankkureiden syksyn 2019 velkatilanne vei seuran kuilun reunalle, konkurssin partaalle.

Näin voi tulkita viime perjantain tiedotustilaisuutta, jossa kuitenkin todettiin, että vahvan seurauskon avulla ja sitoutuneella tekemisellä on tilanne saatu hallintaan.

Keinot ovat kuitenkin vaativat.

Lyhytaikaisia lainoja on muutettu pitkäaikaisiksi ja on menty myös henkilökohtaisiin takauksiin.

Seurassa korostetaan nyt avoimuutta ja talouden läpinäkyvyyttä.

Pesäpallojaoston tilalle perustettua toimintaryhmää johtava Tapio Kantokoski haastaa alajärveläiset pelastamaan urheiluseuraa.

Hän on kiitollinen siitä, että noin kolmenkymmenen vapaaehtoisen tiivis ja toimiva joukko on koonnut rivit Ankkuri-työn tekemiseen ja seuran talousahdingon ratkaisemiseen.

– Velkaa seuralla on satoja tuhansia euroja. Nyt on saatu henkilötakauksia ja lyhytaikaisia lainoja on voitu muuttaa pitkäaikaisiksi. On edetty vaiheesta toiseen. Onneksi on löytynyt näitä takaajia. Taloustilanne on suuri huolen aihe, totesi Kantokoski maanantaina.

– Nyt mennään eteenpäin. Kulut on pantu minimiin, eikä palkallista ole nyt lainkaan. Kaikki tämä työ on tehty nyt talkoilla. Vuodenvaihteen jälkeen on 0,3-0,4 henkilön työvuosi käytössä.

Kantokoski korostaa, että marraskuun alusta koko taloushallinto siirtyi sähköiseen muotoon.

– Tieto on ajan tasalla nyt koko ajan.

Ankkureiden toimintaryhmä jatkaa työtään ja yhtiöittämisen suunnitelma on nyt aikalisällä.

– Maaliskuussa on vuosikokous. Vuosikokous sitten päättää. Siihen saakka mennään jaostona. Vuosikokoukseen tulee sitten esitys, mikä kuulostaa parhaalta.

Kantokoski arvioi, että jatkossa mentäisiin tavalla tai toisella, mutta yhdistyspohjalla.

– Meillä on tässä urakkaa, mutta mahdottoman hyvät ihmiset ovat olleet tätä tekemässä. Työtä on kyllä paljon. Alajärvellä on virinnyt valtava halu viedä Ankkurit pinnalle, kiitteli Kantokoski.

Avainasiana hän pitää perjantaina 1.11. julkistetun kansalaiskeräyksen onnistumista. Keräysaika on 1.11.2019-30.4.2020 Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. ”Tavoittelemme konkurssin välttämistä. Tavoittelemme vähintään tuhatta lahjoittajaa, joista kukin lahjoittaisi vähintään sata euroa.”, todetaan #Ankkurisydän-keräyksen esittelyssä.

Ankkurilaiset jakavat lähipäivinä talkoilla tiedotteen koteihin. Tässä tiedotteessa on ohjeet, kuinka keräykseen voi osallistua.

Tietoa keräyksestä on myös Ankkureitten kotisivulla.

– Toiveena on yhteensä 100.000 euron lahjoitus. Toive on myös se, että haastetaan kavereita mukaan. Jokainen voi kuitenkin laittaa sen summan, minkä haluaa ja pystyy,

Keräys on Kantokosken mukaan Ankkureille seurana ratkaiseva asia.

– Hienosti jo toisena päivänä oli 4000 euroa kasassa, kiitteli Kantokoski.

– Tällä keräyksellä pitää saada kaikki lyhytaikaiset velat ja piikissä olevat laskut pois. Takaukset jäävät, ne ovat pitkäaikaisia, Kantokoski selvittää hankalaa tilannetta.

– Keräys tulee akuuttiin ja nopeaan tarpeeseen ja toiminnan turvaamiseen.

Tiedotustilaisuudessa seuran puheenjohtaja Antti Joensuu muistutti, että Ankkureitten tärkein lähtökohta on lasten ja nuorten liikuttaminen.

– Noin 500 lasta ja nuorta pyörii eri lajeissa ja lajeissa on kymmenittäin joukkueita. Seuratyötä ei pysty tekemään ilman esikuvia, muistutti Joensuu.

– Eikä seura toimi, jos rahoitus tökkää.

Hän korosti avoimuutta seuran toiminnassa ja listasi talouteen liittyviä faktoja: Seurassa on muodostunut alijäämiä. Pitkäaikaista lainaa on 125.000 euroa, joihin on lähtenyt noin 30 henkilötakausta seuraa tukemaan.

– Lisäksi on vanhaa eriaikaista lainaa.

Kaikkiaan seuralla on 200.000 euroa pitkäaikaista lainaa. 80.000 euron edestä on maksamattomia laskuja ja lyhytaikaista lainaa.

– Nyt taloushallinto on kaikkien lajien osalta täysin sähköinen ja talouden seuranta on myös reaaliaikaista. Tähän saakka on ollut metreittäin mappeja, mutta nyt ollaan tätä päivää.

Joensuu kiitteli, että uudistus on tehty Timo Kallion johdolla.

Tiedotustilaisuudessa julkistettiin Ankkureitten ykkössarjaa pelaavan joukkueen sopimuspelaajat: Brandt Atte, Etula Tuukka, Ihamäki Juho, Ihamäki Lauri, Keisala Lassi, Keltikangas Ville, Koivusalmi Elmeri, Lassila Jami, Peltomäki Antton, Penninkangas Mikael, Siltala Vili, Viitasalo Martti ja Yli-Sissala Nestori. Kahden pelaajan osalta neuvottelut ovat vielä kesken.

Pelinjohtajaksi on valittu Santeri Särkinen, joka pelasi vielä päättyneellä kaudella Superpesisjoukkuessa. Särkinen oli B-poikien pronssia ottaneessa joukkueessa 2. pelinjohtajana.

Ykköspesisjoukkueessa on joukkueenjohtajana Niko Luomala ja video- ja viikkovalmentaja Eemil Peltomäki. 2. pelinjohtajan ja fysiikkavalmentajan osalta sopimus on vielä auki.

 

Teksti: Sari Heinilä

Video ja kuva: Markku Turpela

 
Lisää aiheesta