Kenelle haluaisit antaa ruusukimpun? Lähetä meille naistenpäivän vinkki

Järviseutu-lehti haluaa kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta piristää ruusukimpulla yhtä levikkialueemme naista.

Toimitus valitsee kimpun saajan lukijoiden ehdottamien naisten joukosta ja käy ojentamassa ruusut naistenpäivän kynnyksellä. Kansainväistä naistenpäivää on vietetty 45 vuoden ajan.

– Naisten rooli yhteiskunnan rakentajina ja ylläpitäjinä on vaikuttanut siihen, millaisessa Suomessa nyt elämme. Eri aikakausina naisten rooli on ollut erilainen. Järviseutu-lehti haluaa antaa huomiota naistenpäivän vietolle ja ojentaa jollekin lukijoiden ehdottamalle ja levikkialueella asuvalle naiselle ruusukimpun. Toivottavasti näitä ehdotuksia tulee toimitukseen paljon, toteaa päätoimittaja Sari Heinilä.

Kuka tämä henkilö sitten voisi olla?

– Jokainen voi katsella ympärilleen, ruusukimpun saaja voi löytyä yllättävänkin läheltä. Hän voi olla perheenäiti naapurista, hän voi olla vaikuttajanainen vähän etäämpää, paljon elämässään kokenut tai sydämestään muita auttanut vapaaehtoisaktiivi, työtä sydämellään tekevä tai iloa ympärilleen tuova monitoiminainen. Hän voi olla arjen sankari, yhteishengen ylläpitäjä tai innokas talkoolainen.

Toimi näin: Kirjoita ehdottamasi henkilön nimi, kotipaikkakunta ja perustelut ruusukimpun saamiseksi. Lisäksi kaipaamme sinun nimeäsi ja yhteystietojasi. Lähetä ehdotuksesi 17. helmikuuta mennessä osoitteella: Järviseutu-lehti, Vuoden nainen, Hoiskontie 4, 62900 Alajärvi. Tai sähköpostilla toimitus@jarviseutu-lehti.fi.

Toimitus tekee valinnan lukijoiden lähettämistä ehdotuksista, jotka kaikki huomioidaan. Ratkaisevinta ovat perustelut valinnalle, ei ehdokkaan saama kannatusten määrä.

YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Suomen YK-liitosta kuitenkin muistutetaan, että naistenpäivän historia ulottuu jo 1900-luvun alkuun.

– Vuonna 1910 Kööpenhaminassa kokoontunut sosialistinen internationaali päätti naistenpäivän vietosta, tarkoituksena edistää naisten äänioikeutta ja naisasialiikettä.

Naistenpäivän asialla oltiin siis jo 110 vuotta sitten.