Kilpapeliopinnot vetivät kolminkertaisen määrän hakijoita paikkoihin nähden

Järviseudun ammatti-instituutissa ollaan tyytyväisiä kevään yhteishaun tuloksiin uudella esport-linjalla.

Esport-konsepti on koko Suomen mittapuulla poikkeuksellinen, koska siellä voi opiskella kilpapelaamisen lisäksi myös esport-liiketoimintaa ja suorittaa kaksoistutkinnon.

Järviseudun ammatti-instituutin kilpapeliopintoihin haki kevään yhteishaussa 30 opiskelijaa. Aloituspaikkoja kilpapelilinjalle on 10. Hakijoita oli ympäri Suomen: muun muassa Turusta, Tampereelta, Helsingistä, Savonlinnasta, Lahdesta, Vaasasta ja Oulusta.

Opiskelemaan myös haki kokonainen viiden pelaajan joukkue. Hakijoiden joukossa oli myös Suomen tämän hetken kärkipelaajia.

– Näin laajoja, pelkästään esportiin keskittyviä tutkinnon osia ei Suomessa ole muita. Yksittäisiä kursseja tai suppeampia kokonaisuuksia saattaa muissa ammattioppilaitoksissa olla, mutta ei välttämättä kokonaisia tutkinnon osia, kertoo JAMIn tieto- ja viestintätekniikan tuntiopettaja Mikko Kalijärvi.

Kilpapeliopintoihin sisältyy myös pelinsisäistä valmennusta.

– Kilpapelaamiseen suuntautuneet opiskelijat saavat niin joukkue- kuin yksilövalmennusta. Kilpapeliopinnot sisältävät lisäksi myös fyysistä kuntoilua ja ravintotietoutta ja kokonaisvaltaisen urheilullisen elämäntavan opettelua, hän kertoo.

– Osa hakijoista oli nimenomaan kaksoistutkintoon hakevia. Lukio sijaitsee Alajärvellä ammattioppilaitoksen vieressä, joten opinnot on käytännön tasolla sujuva järjestää.

Kiinnostus esportiin on saanut maailmanlaajuisesti valtavat mittasuhteet.

– Tutkinnon suoritettuaan voi suoraan työllistyä esport-alalle joko ammattipelaajana tai esimerkiksi alan myynti- ja markkinointitehtäviin, miksei vaikka perustaa esportiin liittyvää yritystoimintaakin, Kalijärvi sanoo.

Hänen mukaansa opinnot JAMIssa palvelevat hyvin kokonaisuutta ja työllistymistä alalle.

Esport on tulevaisuuden ala, mihin oppilaitosten on reagoitava, Kalijärvi uskoo.

– Tehtävänämme on tuottaa tämän päivän ammattilaisia muuttuvan työelämän tarpeisiin. JAMI on nyt etumatkalla moniin muihin toisen asteen oppilaitoksiin verrattuna. Valveutuneimmat urheiluseuratkin alkavat herätä asiaan. Omia esport-joukkueita on esimerkiksi Sotkamon Jymyllä, Helsingin IFK:lla ja seinäjokelaisella SJK:lla.