Tilaajalle

Kirjatärppi: Hämärtäjät on vauhdikas tarina, joka kertoo 2020-luvun lasten maailmasta

Hämärtäjät on vauhdikas ja karmiva kertomus, jota et ehkä uskalla lukea yksin illalla. Näin kerrotaan alajärveläissyntyisen, Kuortaneella asuvan Mervi Heikkilän uusimman, 18. kirjan takakannessa. Kirjassa on sarjakuvataiteilija Brocin taidokas kuvitus ja sitä suositellaan lapsille kakkosluokasta ylöspäin. Kustantaja Kaksipäinen Korppi on kuortanelainen yritys, jonka ensimmäinen julkaisu teos on.

Kirjan ajankohtaisuus näkyy sanastossa, tekemisessä ja ympäristöissä, johon kirja sijoittuu. Samalla teksti tuo esille ikiaikaisia, lasten kokoisia asioita, kuten jännitystä, pelkoa, huolta ja helpotusta. Heikkilän tyyliin kirja on sujuvaa luettavaa, johon kuvat tuovat mukavia huilaushetkiä lapsilukijoille.

Lastenkirjat voivat antaa paljon myös aikuisille lukijoille. Erityisen palkitsevaa niitä on lukea lapselle ääneen, tai miksei myös vuorotellen.

Olen koko elämäni ajan seuraillut lastenkirjojen maailmaa. Kaikki alkoi lapsuuden kodissa Kortekylän koululla. Jokaisen kesäloman loppupuolella päällystettiin koulun pieneen kirjastokaappiin tulleita muutamia uusia lastenkirjoja. Sieltä ovat jääneet mieleen Lasten kultaiset kirjat, Tiina-kirjat ja monet muut.

Erityisen suuri rooli lastenkirjoilla oli opiskeluaikoina, kun valmistuin lastentarhanopettajaksi 1980-luvun alussa. Opettajakoulutuksessa lastenkirjojen sisältöjä pohdittiin eri näkökulmista ja tuolta ajalta on painunut mieleen myös Kirsi Kunnaksen jo vuonna 1956 ilmestynyt Tiitiäisen satupuu.

Tuolloin 1980-luvulla monilla kirjoilla oli aivan oma opettavainen tyylinsä. Erityisesti näkyi arjen realismi, esimerkkinä vaikkapa Camilla Mickwitzin kuvakirja, jossa yksinhuoltajaäiti roikottaa lasta kädestä milloin kaupunkiin, milloin päivähoitoon. Tuohon aikaan markkinoilla oli paljon myös Itä-Euroopasta tulleita, kauniisti kuvitettuja tarinoita. Omien lasten kanssa luettiin tuolloin läpikotaisin Jyväskylän kaupunginkirjaston lastenkirjatarjonta.

Kun muutimme Alajärvelle, oli käsillä jälleen uusi hieno kirjasto, uusi vuosikymmen ja uusi juniorikin kotona lukemista odottamassa. Kuvakirjoja oli kotiin kertynyt jo melkoinen määrä, mutta erityisesti mieleen ovat piirtyneet kirjastosta lainatut poikien seikkailukirjat, joita oli tapana lukea iltaisin ääneen: Mielikuvituksen siivin matkasimme hyytävän jännittävissä vedenalaisissa tunneleissa ratkomassa elämää suurempia arvoituksia.

Voin vakuuttaa, että lastenkirjallisuudesta on paljon iloa myös aikuisille.

Mervi Heikkilän uusin kirja Hämärtäjät avaa 2020-luvun lukijoille tarinan, joka on tiukasti kiinni tässä ajassa ja kertoo aikuisille, vanhemmille ja isovanhemmille siitä, millaisena lasten maailma esittäytyy juuri nyt. Mutta erityisesti se on lapsille sitä parasta viihdettä.

SARI HEINILÄ