Kortekylän iso reikäkivi tallessa

Alajärven Tuluutin museossa vietettiin iloinen hetki, kun kortekyläläissyntyinen, nykyisin Seinäjoella asuva Toivo Juhani Myllyaho ja hänen pellolta löytämänsä reikäkivi kohtasivat seitsemänkymmenen vuoden jälkeen. Museon vintin vitriinin äärellä Alajärvi-seuran puheenjohtaja Juhani Salo totesi, että vanhat kivilöydöt ovat olleet vuosikymmenten ajan tallessa museossa. Myllyaho kertoi usein miettineensä, minne Kortekylän reikäkivi on mahtanut joutua.

– Nyt 70 vuoden jälkeen heräsi kiinnostus, mistä se kivi voisi löytyä. Olen netin ja puhelimen avulla hakenut Helsingistä ja Seinäjoelta museoista. Vaan se löytyi Alajärven Tuluutin museosta. Tunsin kiven samaksi, minkä löysin noin 70 vuotta sitten, toteaa Myllyaho.

Löytynyt reikäkivi Alajärven Kortekylästä

Museossa on tarkat tiedot reikäkiven löytymisestä: Löytynyt reikäkivi Alajärven Kortekylästä. Vuonna 1946-1947. Ahola R,no 19.3-19.11, tilalta uutispeltomaata aurattaessa noin 15-18 cm syvyydestä. Löytäjä Toivo Juhani Myllyaho.

– Ilmoitin reikäkivestä aikoinaan pankinjohtaja Eino Niemelle ja hän lupasi hoitaa kiven Seinäjoen maakuntamuseolle tutkittavaksi.

Myllyaho arvioi nyt, että löytöaika on ollut vuonna 1946.

Myllyaho muistaa yhä tarkasti tilanteen, jossa kivi löytyi: Hän käveli auran takana, kun kivi kääntyi esille auratessa.

Tuluutin museossa on tallessa muitakin kivilöytöjä Alajärveltä.

TEKSTI: SARI HEINILÄ