Kuivuus vaivaa pelloilla

Kesäkuu on ollut suurimmassa osassa maata hyvin vähäsateinen. Kuivuus on hidastanut erityisesti viimeisimpänä kylvettyjen viljakasvustojen sekä nurmien kasvua ja kehitystä. Vihannes- ja mansikkapeltoja on jouduttu kastelemaan ahkerasti sadon varmistamiseksi. Näkymistä kertoo ProAgria-keskusten liitto kasvutilannekatsauksessaan 23.6.

Huhti- ja toukokuun kylmyydessä hitaasti kasvaneet kasvustot ovat ottaneet kiinni kasvua kesäkuun aikana ja ovat suuressa osassa maata kehityksessään lähes normaalissa vaiheessa. Ihanteellisinta viljelykasvien kasvun ja kehityksen kannalta olisi 18-23 asteen päivälämpötilat. Myös sadetta kaivataan kipeästi useammilla alueilla seuraavan viikon parin aikana turvaamaan sadon kehitys.

Maan keskiosissa ja Pohjanmaalla säilörehunurmien korjuu päästiin aloittamaan juhannusviikolla hyvässä säässä. Sato arvioidaan määrältään tyydyttäväksi useimmilla alueilla. Laadultaan säilörehu on hyvää useimmilla alueilla.

Säilörehun toisen sadon varmistamiseksi tarvittaisiin pikaisesti sateita, sillä nurmien kasvuun lähtö ensimmäisen niiton jälkeen on jäämässä tavanomaista heikommaksi eteläisimmässä Suomessa ja Pohjanmaalla. Uusien nurmien kasvuun lähtö niiton jälkeen on ollut vanhoja nurmia heikompaa. Rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin tai vähintään tyydyttävästi, mutta voikukkaa oli tänä vuonna tavanomaista runsaammin.