Tilaajalle

Lappajärven koronatartuntamäärä tarkoittaa lähes prosenttia kunnan väestöstä - karanteenissa jo 150 henkilöä

Lappajärvellä on todettu poikkeuksellisen paljon koronatartuntoja viikon aikana.

Maanantaista 18. lokakuuta lähtien Lappajärvellä on todettu yhteensä 25 koronatartuntaa. Se on lähes prosentti kunnan väestöstä.

Tartuntoja on Lappajärven yhteiskoulun henkilökunnalla, 4.–6. luokan oppilailla sekä heidän lähikontakteillaan jatkotartuntoina. Karanteenissa on noin 150 henkilöä.

Järvi-Pohjanmaan vt. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttilan mukaan tartunnan alkuperä ei ole tiedossa, mutta kaikki ketjut johtavat kyseisiin koululuokkiin.

4.–6. luokkien oppilaat ovat olleet viime viikolla iltakoulussa ja osa oppilaista myös yökoulussa 14.–15.10. välisenä yönä. Kyseisten luokkien oppilaat eivät ole olleet perjantaina koulussa.

Lappajärven yhteiskoulun 4.–6. luokat ovat etäopetuksessa koko syysloman jälkeisen viikon.

Toistaiseksi iso tartuntamäärä työllistää terveydenhuoltoa lähinnä tartunnanjäljityksen osalta. Tartunnan saaneet ovat pääasiassa lieväoireisia.

– Tartuntoja on tullut lasten lisäksi heidän lähipiiriinsä isommassa ikähaarukassa. Tässä vaiheessa kyse on ensioireista, eikä se näy sairaalakuormituksessa.

Anttila ei tiedä, minkälainen koronarokotustilanne tartunnan saaneilla ja heidän lähipiirillään on.

– Yleisesti Lappajärvellä rokotuskattavuus on parempi kuin esimerkiksi Alajärvellä.

Lappajärvellä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 84,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä kuntalaisista. Kaksi annosta on saanut 75,3 prosenttia. Alajärvellä vastaavat luvut ovat 78,8 ja 69,1.

Heikentyneen koronatilanteen takia Lappajärvellä aloitetaan varotoimet pandemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Kyse on pandemiajohtoryhmän suosituksista, joiden täytäntöönpanosta päättää Lappajärven kunta. Toimitus ei tavoittanut Lappajärven kunnanjohtajaa kommentoimaan asiaa.

JATTA LAPINKANGAS

Lisää aiheesta