Tilaajalle

Lappajärvi viikon koronan kourissa – osastonylilääkäri Raimo Jokisalon mielestä tauti on muuttunut

Viime viikko on vyöryttänyt Lappajärvelle poikkeuksellisen voimakkaan korona-aallon.

Ensimmäiset tartunnat tulivat julki viime viikon tiistaina (2) ja sen jälkeen tartuntoja on tullut joka päivä lisää: keskiviikkona 8, torstaina 16, perjantaina 12, lauantaina 11, sunnuntaina 3 ja maanantaina 4 ja tänään tiistaina 5.

Tartuntoja on todettu kaikkiaan 61 ja yhtä lukuun ottamatta ne liittyvät yhteiskoulussa levinneeseen tartuntaketjuun.

Ensimmäiset tartunnat todettiin 4.–6.-luokkien oppilailla, jotka olivat olleet 14. lokakuuta iltakoulussa ja osa myös yökoulussa.

Viikonloppuna karanteenissa oli jo 200 lappajärveläistä, asukkaita kunnassa on noin 2 910. Sunnuntaina seitsemän vuorokauden ilmaantuvuusluku oli jo 1 706/100 000 asukasta kohden.

Pandemiajohtoryhmän mukaan virus tarttui erittäin herkästi. Tyypillisiä oireita olivat päänsärky, lihaskivut, väsymys, flunssan oireet, pahoinvointi ja ripuli.

Viime viikon aikana (18.10.–24.10.) yhteistoiminta-alueella otettiin 338 koronanäytettä ja niistä peräti 15 prosenttia oli positiivisia.

Myös nuoria on sairaalahoidossa

Sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina, että maakunnan pahimmat tartuntaketjut ovat Seinäjoen lisäksi Lappajärvellä.

Etelä-Pohjanmaa on koronan leviämisvaiheessa. Viime viikolla koko maakunnassa todettiin 125 tartuntaa ja edellisellä viikolla koko korona-ajan huippulukema – 142 tartuntaa.

Maakunnan kahden viikon ilmaantuvuusluku on 138,3/100 000 asukasta kohden. Keskussairaalassa oli osastohoidossa maanantaina kahdeksan henkilöä ja yksi tehohoidossa. Sairaalahoitoa tarvitsevat ovat kaiken ikäisiä.

– Kaksi 19-vuotiasta on sairaalahoidossa, kertoi osastonylilääkäri Raimo Jokisalo keskussairaalasta.

Hän huomautti, että tauti on muuttunut.

– Sen näkee etelässä ja meilläkin, vaikka määrät ovat pieniä. Korona iskee nyt nuoriin ja ilmeisen pahasti.

19. lokakuuta tuli julki, että yksi koronavirustartunnan saanut henkilö oli kuollut Etelä-Pohjanmaalla. Kuolonuhreja on koko pandemian ajalta 25.

Erittäin tarttuva virusmuoto

Lappajärven tartuntaketjussa iso osa sairastuneista on alle 12-vuotiaita.

– Mutta myös heidän sisaruksiaan ja vanhempiaan, muistuttaa vs. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila.

– Aivan hurja tartuntamäärä, puuskahtaa alueen tartuntataudeista vastaava lääkäri Leena Uusitalo.

Hurja on Uusitalon mukaan myös positiiviseksi osoittautuneiden näytteiden määrä. Uusitalo muistuttaa, että yleensä positiivisten koronatestitulosten määrä on parin prosentin luokkaa eikä suinkaan 15 prosenttia niin kuin alueella nyt.

– Se kertoo siitä, että näytteitä on otettu oikeista henkilöistä, siis oireisista. Ja korkea tartunnan saaneiden määrä kertoo siitä, että kyseessä on erittäin tarttuva virus.

Uusitalo pitääkin Lappajärvellä jylläävää virusta vähintään yhtä tarttuvana kuin Lehtimäkeä viime marraskuussa riivannut virus oli.

Lehtimäellä päiväkohtaisten tartuntojen määrä vaihteli kahden ja yhdentoista välillä noin kuukauden ajan.

– Lehtimäellä ja sitä ennen Vimpelissä sairastuneet olivat enimmäkseen aikuisia, Lappajärvellä kyseessä ovat lapset.

Uusitalo muistuttaa erityisesti lappajärveläisiä tarkan suojauksen, hygienian ja rokotuksen tärkeydestä.

– Moni karanteeni olisi jäänyt nytkin väliin, jos olisi ollut rokote otettuna.

Lappajärvellä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 85 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä kuntalaisista. Kaksi annosta on saanut 75 prosenttia.

Järvi-Pohjanmaan perusturva tiedottaa seuraavasti:

– Karanteenin asetettuna tai koronavirustautiin sopivien oireiden kanssa ei saa rokotettavaksi tulla. Kaikki muut: tervetuloa hakemaan ensimmäistä rokoteannosta. Tästä kuuden viikon päästä saa tehosteannoksen, jonka jälkeen täysi rokotussuoja on voimassa, perusturva muistuttaa.

Tapahtumat lyhyesti

Viikkojen koronarauha päättyi Lappajärvellä 18.10. Tätä ennen kunnassa oli todettu koko korona-aikana 18 tartuntaa. Ensimmäisistä kahdesta tartunnasta tiedotettiin tiistaina 19.10.

Tiistaina 26.10. kerrottiin, että tartuntoja oli todettu jo 61.

Lappajärven vaikeasta tartuntatilanteesta huolimatta yhteistoiminta-alueen muissa kunnissa tartunnat eivät ole  tämän tartuntaketjun vuoksi toistaiseksi lisääntyneet.

Alajärvellä tänään tiistaina noin kello 17 kerrottiin kahdesta uudesta tartunnasta . Ne eivät liity Lappajärven tartuntaketjuun. Se merkitsee, että Alajärven tartuntatapausten määrä nousee 125 koko epidemian aikana.

Vimpelissä (25) on todettu yksi tartunta lokakuun puolivälissä. Soinissa edellinen tartunta on kirjattu elokuussa.

JOHANNA KATAJA
SAILA COLLANDER
JATTA LAPINKANGAS

Lisää aiheesta