Tilaajalle

Mies murtautui Alajärvellä asuntoon – Suostui mukisematta korvaamaan valtavan vahingonkorvausvaateen

Heinäkuussa 2019 viisikymppinen mies tunkeutui Alajärvellä sijaitsevaan rivitalohuoneistoon rikkomalla sen ulko-oven lasin.

Mies vei asunnosta omistajan kultaesineitä, 150 euroa käteistä rahaa, lääkkeitä, elektroniikkaa ja muuta irtainta tavaraa. Asunnossa oli myös toisen henkilön koruja ja kultaesineitä. Varastetun tavaran arvo oli asianomistajan mukaan ainakin 13 000 euroa. Syyttäjä syyttikin miestä törkeästä varkaudesta.

Asianomistajat hakivat mieheltä lisäksi yksityisesti suuria korvaussummia. Asunnon omistaja vaati noin 40 000 euron korvausta taloudellisesta vahingosta ja 1 000 euroa kärsimyskorvausta. Toinen henkilö haki lähes 53 000 euron korvauksia taloudellisesta vahingosta.

Mies myönsi sekä syytteen että vahingonkorvausvaatimukset sellaisinaan. Tuomiosta ei tule esille mitään perustetta suurille korvausvaatimuksille.

– (Vastaaja) on myöntänyt yksityisoikeudelliset korvausvaatimukset oikeiksi. Kysymys on dispositiivisista vaatimuksista, jonka vuoksi käräjäoikeus ei tutki vaatimusten oikeellisuutta tarkemmin. Näin ollen (vastaaja) velvoitetaan suorittamaan asianomistajille myöntämänsä määrät, Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Alajärvellä tehdyn rikoksen jälkeen mies siirtyi rikkomaan lakia Suupohjaan. Hän löi toukokuussa Isojoella miestä kepillä jalkaan. Vajaan viikon kuluttua uhri oli sama, mutta tekoväline oli nyt vyö ja paikkakunta Kauhajoki. Myös nämä pahoinpitelyt mies tunnusti. Mies myös vei heinäkuussa 2021 Kauhajoella kyläreissun päätteeksi henkilöauton luvatta. Auto oli jonkin aikaa kateissa, mutta palautui lopulta omistajalleen.

Mies on viime aikoina ehtinyt tehdä rötöksiä myös Itä-Uudellamaalla, jossa paikallinen käräjäoikeus tuomitsi hänelle lokakuussa kolme kuukautta vankeutta. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus otti huomioon kyseisen tuomion ja tuomitsi neljä kuukautta lisää.

Tuomio on lainvoimainen. Osapuolet eivät siis valittaneet hovioikeuteen.

HANNU PUROLA