Miesten Superpesiksen välierissä tulikuuma viikonloppu, mahdollisuus sinetöidä loppuottelupaikka jo sunnuntaina: Loppuottelupaikka katkolla Vimpelissä

Miesten Superpesiksen takuulla kiihkeät välieräsarjat käynnistyvät huippuotteluilla Joensuun Maila-Kouvolan Pallonlyöjät ja Sotkamon Jymy-Vimpelin Veto lauantaina. Kun paras kolmesta -systeemillä pelataan, loppuottelupaikat ovat katkolla toisissa otteluissa Vimpelissä ja Kouvolassa heti sunnuntaina.

Joukkueet ovat tutut viime vuosilta. Viidennellä peräkkäisellä kaudella miesten Superpesiksen välieriin ylsivät Joensuun Maila, Sotkamon Jymy, Vimpelin Veto ja Kouvolan Pallonlyöjät.

Veto lähtee 12. peräkkäiseen välieräsarjaansa ja kuuluu välierien menestyjiin. Saldona on tähän asti kahdeksan voittoa 11 välieräsarjasta. 2000-luvulla Veto on juhlinut Suomen mestarina 2010, 2016 ja 2017.

Oma tilastoihmeensä on Jymy, joka aloittaa 30. välieräsarjansa lauantaina. Kaudesta 1990 lähteneen menestysputkensa aikana joukkue on jäänyt välierien ulkopuolelle ainoastaan kertaalleen, 1999 sekä tämän lisäksi mitalisijojen ulkopuolelle vain kausilla 1998 ja 2018. Seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden 1963 lisäksi Jymy juhli mestarina 17 kertaa vuosien 1990-2015 välillä.

23 ottelun voittoputkessa liitävä JoMa on kahden edellisen kauden Suomen mestari. Vaikka JoMan voittoprosentti välieräsarjoissa on vain 25 %, se voitti kahden edellisen kauden kaikki pelaamansa kuusi välieräottelua.

KPL on jatkanut kolmesti loppuotteluun kahdeksasta välieräsarjastaan vuodesta 2008 lähtien. Viime vuonna joukkue katkaisi kirouksensa ja voitti välieriin yllettyään ensimmäistä kertaa kauden viimeisen ottelunsa. SM-hopeaa KPL vei 2009, 2010 ja 2018 sekä SM-pronssia 2019. Edellinen mestaruus on yhä kaudelta 1976.

Kuluvalla kaudella Jymy voitti molemmat keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa Vetoa vastaan puhtaasti 2-0. Vastaavasti JoMa vei kahden ottelun voitot ja sarjapisteet KPL:ltä.

Ruutu seuraa tiiviisti kamppailua loppuottelupaikoista niin miesten kuin naisten Superpesiksen osalta. Sekä lauantaina että sunnuntaina nähdään kaksi päälähetystä.

Naisten välieräsarjoissa jatkoon vaaditaan kolme voittoa. Kirittäret Jyväskylästä johtaa Lapuan Virkiää voitoin 2-1 ja Manse PP Tampereelta porilaista Pesäkarhuja voitoin 2-1 ennen ratkaisuviikonloppua.

Ruudun lauantain päälähetykset nähdään miesten ensimmäisestä välieräottelusta Joensuun Maila-Kouvolan Pallonlyöjät ja naisten neljännestä välieräottelusta Lapuan Virkiä-Kirittäret, Jyväskylä. Studiot aloittavat kello 14.45. Fanikamera seuraa miesten ottelua Sotkamossa ja naisten ottelua Tampereella.

Sunnuntaina Ruudun päälähetys tulee varmuudella Vimpelin Saarikentältä, jossa vierailee klassikko-ottelussa Sotkamon Jymy. Toisena päälähetyksenä nähdään naisten Superpesiksen viides välieräottelu, jos sellainen pelataan ainakin toisessa ottelupareista

Joka tapauksessa sunnuntain ohjelmassa on kaksi päälähetystä. Mikäli molemmat naisten välieräsarjat ratkeavat lauantaina, myös miesten toista välieräottelua Kouvolan Pallonlyöjät-Joensuun Maila jännitetään suorassa päälähetyksessä.

Ruudun Fanikamera seuraa poikien Superpesiksen loppuottelusarjaa. Ensimmäisessä ottelussa hallitseva Suomen mestari Sotkamon Jymy kukisti kotikentällään Joensuun Mailan 2-0 (4-0, 7-4). Tiistaina kello 16 alkaen nähdään, viekö Jymy mestaruuden vai siirtääkö JoMa ratkaisua.

Miesten Superpesiksen välierät (2 voittoa)

La 12.9.

Joensuun Maila – Kouvolan Pallonlyöjät 15.00 Ruutu, päälähetys

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 15.00

Su 13.9.

Kouvolan Pallonlyöjät – Joensuun Maila 15.00

Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy 15.00 Ruutu, päälähetys

Ti 15.9.

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 16.00 Tarvittaessa

Ke 16.9.

Joensuun Maila – Kouvolan Pallonlyöjät 16.00 Tarvittaessa

TEKSTI: SUOMEN PESÄPALLOLIITTO