Nelimartat ovat ahertaneet hypistelymuhvien teossa

Yksi Alajärven Nelimarttojen vuoden 2016 teemoista on hypistelymuhvit.

- Idean saimme Kauhajoella viime syyskuussa pidetyiltä Martta-päiviltä. Kyseessä ei ole marttojen valtakunnallinen teema, mutta me Nelimartat koimme idean toteuttamiskelpoiseksi Alajärvellä. Asia vahvistui entisestään sen jälkeen, kun Alajärven äitien ryhmä pyysi marraskuussa meitä mukaan lahjoittamaan ns. vanhuspaketteja oman kaupungin vanhuksille, kertoo Marketta Mäkinen.

- Olemme kokoontuneet yhden kerran sekä tammi- että helmikuussa kutomaan muhveja. Monet ovat kutoneet niitä kotona ja tuoneet meille valmiit työt. Yhteensä muhveja on nyt 80 ja lisää on vielä tulossa. Nyt on edessä muhvien vieminen laulutervehdyksen myötä ennalta sovittuihin paikkoihin.

Hypistelymuhvin juuret ovat Iso-Britanniassa. Se on kehitetty alunperin muistisairaille. Nykyään muhvit ovat Englannissa jopa nuorison suosiossa. Niitä saa ostaa käsityöliikkeistä. Kädet voi kietoa pakkasella lämpimään muhviin. Suomessa muhviasioissa edelläkävijäaluetta on Pohjois-Karjala, jossa niitä alettiin kutoa vapaaehtoisin voimin n. vuosi sitten.

Mikä on muhvi: Kudottu, virkattu tai kankaasta ommeltu ikään kuin pätkä villapaidan hihaa, jonne voi sujauttaa kädet molemmista päistä. Ne ovat kaikki yksilöitä; eri kokoisia ja näköisiä. Muhvin sisä -ja ulkopuolelle on tiukasti kiinnitetty käsien toimintaa aktivoivia esineitä ns. ulokkeita esim. pallotupsuja, pampuloita, helmiä, nappeja, virkattuja kukkia ja eläimiä, erilaisia nyörejä ym. jotka houkuttelevat koskettamaan.

Lankojen on oltava konepestäviä mielellään kirkkaan värisiä. Värit, muodot ja materiaalit tuovat virikkeitä paitsi tuntoaistin myös näköaistin kautta. Värit toimivat mielialan nostattajina. Väreistä punaisen ja keltaisen on todettu aktivoivan eniten aivoja.

Esim. punaista pidetään väripsykologiassa energian värinä. Keltainen väri kuvaa positiivisuutta. Sen sanotaan torjuvan masennusta, koska se on auringon ja lämmön väri. Toisaalta on todettava, että värien psykologia on hyvin kirjavaa. Sama väri saattaa merkitä aivan vastakkaisia asioita. Muhveissa on parasta huomioida käyttäjän mielivärit, jos ne tiedetään.

Kuuloaistia varten muhviin voi kiinnittää kulkusia ja jotain kahisevaa.

Muhvi toimii muistiterapiana. Se palautta käyttäjälleen mieleen tuttuja asioita.

Hypistelymuhveja tarvitaan niin naisten, miesten kuin lastenkin käyttöön.