Tilaajalle

Ohikuljetut tarinat: Raamatulliset Kitrot

Alajärvellä on nimetty vuosien varrella Kitroksi lukuisia paikkoja. Lähtöjään nimi on pyhän kirjan tapahtumapaikasta.

Alajärveltä on löytynyt ja löytyy yhä useita Kitro-nimisiä paikkoja.

Tällä hetkellä olemassa olevista kohteista tutuin on monille varmasti vuonna 1990 valmistunut pesäpallokenttä Kitron stadion, mutta useita muitakin esimerkkejä on.

Näitä ovat keskustasta löytyvät Kitrontie, Kitronhaan kerrostalo sekä Kitronlaakson leikkipuisto.

Stadionin lähellä on myös sijainnut aiemmin Kitro-niminen puro.

Samaa alkuperää oleva nimi annettiin aikoinaan myös elokuvateatteri Kino Kitrolle, joka sijaitsi vanhan sähköyhtiön liikenneympyrän lähellä. Silloin nykyistä Alajärventietä ei vielä ollut, ja elokuvateatteri seisoikin suunnilleen siinä, missä on nyt keskustasta Paavolan koululle päin johtava alikulkutunneli.

Sakari Salon suunnittelema elokuvateatteri rakennettiin vuonna 1941 ja se oli toiminnassa vuoteen 1963 asti. Elokuvateatteri oli ensimmäinen Alajärvellä ja istumapaikkoja siinä oli 300.

– Se oli hieno. Kerran kuussa sain isältä rahaa elokuvissa käymiseen, alajärveläinen Helinä Vainio muistelee.

Kadonneista Kitroista ajallisesti lähempänä nykyhetkeä on Alvariinin paikalla ennen sijainnut hotelli-ravintola Kitronhovi, joka perustettiin vuonna 1994 ja joka lopetti toimintansa vuonna 2009.

Alkuperä Raamatussa

Tapani Tallbacka muistelee, että Kitro-nimiväännöksen keksi aikoinaan hänen isoisänsä Aaro Tallbacka, joka kuuli nimen käydessään Amerikassa.

Aivan alkujaan nimi on peräisin Raamatusta.

– Kidronin laakso on Jerusalemin vanhan kaupungin itäpuolella ja erottaa kaupungin Öljymäestä, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissisen kertoo.

Raamatussa Kidronin nimellä puhutaan esimerkiksi laaksosta, rinteestä ja purosta.

Yksi Raamatunkohta, jossa Kidron mainitaan, on Johanneksen evankeliumista (Joh. 18:1): ”Tämän sanottuaan Jeesus lähti opetuslapsineen Kidroninpuron toiselle puolen. Siellä oli puutarha, ja Jeesus ja opetuslapset menivät sinne.”

Katkelma kuvaa hetkeä, jolloin Jeesus menee viimeisen ehtoollisen jälkeen opetuslapsiensa kanssa puutarhaan, ja hänet vangitaan.

– Muissa evankeliumeissa puutarhaa kutsutaan Getsemaneksi.

VILJA VAINIO