Tilaajalle

Ohikuljetut tarinat: Aalto-puiston komea kotipihlajakuja syntyi, kun Olavi Sippola sai idean

Aalto-puistossa on komea kotipihlajien kuja. Niitä on alueella säntillisessä rivissä kolmisenkymmentä. Taivaalta ne eivät siihen ole tipahtaneet vaan taustalla on tarina. Sen tuntee hyvin Erkki Lähelmä.

Hän oli vuonna 1978 rahastonhoitajana Alajärven Lions Clubissa. Jouko Mäkelä oli sihteeri ja tässä tapauksessa tärkein merkitys oli Olavi Sippolalla, hän oli presidentti ja pihlajakujan idean isä.

– Kyllä se Olavin idea oli. Hän keksi, että kirkkokujalle voisi istuttaa pihlajia ja sisääntulotien varteen koivuja.

Niin siis tehtiin Lions Clubin miesvoimin syksyllä 1978.

43-vuotiaat pihlajat ovat vielä varsin hyvin pystyssä, mutta sisääntulotien koivuja on enää nähtävillä harvakseltaan.

– Sitten myöhemmin Olavi oli siinäkin vielä aktiivinen, että siihen pihlajakujan viereen tuli niin sanotut pioneerikivet. Siinä klubi ei kuitenkaan enää ollut mukana.

Yhdessä kivessä lukee: ”Kestimme sodan, säilyköön rauha. Nämä viisi Karjalan estekiveä kertovat pioneerien työstä ja taistelusta viitenä sodan vuotena 1939–1944 ja kuvaavat Suomen kansan vapauden tahtoa.”

Istuttajansa mukaan nimetyt puut

Kaupunginpuutarhuri Niina Jussinmäki kertoo, että kotipihlajan (Sorbus aucuparia) keskimääräinen ikä on korkeintaan 50–75 vuotta.

Hoitotoimista ammattimainen leikkaaminen ja tyvivaurioiden eli erilaisten kolhujen ja haavojen estäminen ovat tärkeimpiä keinoja edesauttaa puiden hengissä pysyminen.

Jussinmäki tietää pihlajakujasta senkin, että tarinan mukaan jokainen pihlaja olisi nimetty istuttajansa mukaan.

– Eli jos joku puista täytyisi korvata uudella, istuttaisin samaa lajiketta. Samalla kokonaisuus säilyisi pihlajakujanteena, mikä on minusta puiston ilmeelle luonteva.

Jussinmäen mielestä pihlajia ei ole hoidettu säännöllisesti, mikä näkyy nyt puiden huonona kuntona.

– Kuivia oksia on paljon. Radikaali hoitotoimenpide olisi leikata kaikki kuivat ja huonokuntoiset oksat pois.

Se taas saattaa järkyttää puuta. Tämän vuoksi puiden leikkauksia on ajoitettu pidemmälle aikajänteelle.

Tämä juttu aloittaa uuden sarjan. Viikoittain julkaisemme johonkin tuttuun paikkaan liittyvän tarinan. Toimitusta voi mielellään myös vinkata esimerkiksi toimitus@jarviseutu-lehti.fi tai Whatsapp 050-441 4667.

JOHANNA KATAJA