Tilaajalle

Ohikuljetut tarinat: Saisinko hampurilaisen kaikilla mausteilla, kiitos!

Alajärven nykyisellä Palotorilla palveli vuosikymmeniä kaikkien tuntema ”Helgan grilli”. Hampurilaisten muisto tuo yhä veden kielelle.

Maailman parhaita hampurilaisia! Monien muistojen Helgan grilli keskellä Alajärven kirkonkylää herättää yhä vertaansa vailla olevia makumuistoja. Äitinsä Helga Söder-Kultalahden kanssa yli 25 vuotta grillillä työskennellyt Sirkka Pekuri saa edelleen lämpimiä kommentteja suositun grillin asiakkailta.

– Moni sanoo, että kun näkee minut, tulee Helga mieleen, Pekuri naurahtaa.

Helgan grilli oli Alajärven ensimmäinen pikaruokapaikka, joka on piirtynyt syvälle aikalaistensa mieliin. Helga Söder-Kultalahti käynnisti alajärveläisen pikaruokakulttuurin avaamalla Itikan pienen höyrymakkara- ja -nakkikioskin vanhan paloaseman edessä 1960-luvulla.

– Kioskissa mahtui vain istumaan tai seisomaan. Kioskia hän ei kuitenkaan pitänyt kauaa, vaan jo 1960-luvulla hän aloitti grillin pitämisen.

Helga, o.s. Joensuu, ja Paavo Söder-Kultalahden perheessä oli yhdeksän lasta, joten grilli oli tärkeä elinkeino. Pekuri kertoo äitinsä olleen sellainen, että hän vei ajatuksiaan eteenpäin ja oli ahkera ja kova tekemään töitä.

– Grillillä myytiin makkaroita, hampurilaisia, ranskalaisia ja myös höyrymakkaroita ja -nakkeja. Hampurilaisiin paahdettiin ensin pullat, sitten paistettiin pihvi ja väliin tuli raakasipulia, sinappia ja ketsuppia. Pihvit tulivat Itikasta ja sämpylätkin ostettiin. Joskus sämpylät loppuivat ja äiti meni niitä kotiin leipomaan.

Grilli oli auki kello 18–23 kesät ja talvet.

– Kun oli vaikka Rokulipäivät, niin sitten oltiin töissä melkein koko yö. Tuttuja tuli paljon ja on ihanaa, kun nytkin vielä muistelevat äitiä. Kahdestaan me grillillä oltiin. Minä kuljin pyörällä grilliltä kotiin ilta myöhällä ja rahat olivat laukussa. Onneksi asuin lähellä.

Pakkasta vastaan grillillä oli yksi lämpöpatteri.

– Kylmällä laitettiin vaan luukkua pienemmälle.

Pekuri muistelee äitiään lämpimin sanoin.

– Meillä oli äidin kanssa läheinen suhde. Äiti oli kiltti ja kiitteli kaikesta tosi paljon. Äiti ja isä olivat ihania molemmat ja oli hienoa hoitaa äitiä viimeiseen asti. Kauniina muistona ovat sanat, jotka Salmenaution Jouko sanoi, kun äiti oli nukkunut pois: ”Helga oli kuule kaikkien äiti Alajärvellä.”

SARI HEINILÄ