Perinnetoimikunta vaalii sotavuosien muistoa - Tiina Akomeah: ”Sotamuistomerkillä isä otti aina lakin päästä ja teki kunniaa”

Sotien 1939-1945 Järvi-Pohjanmaan alueen perinnetoimikunta vaalii sotien, sankarivainajien, veteraanien ja kotirintaman muistoa.

Alajärveläinen Tiina Akomeah on otettu siitä, että hänet on kutsuttu juuri perustetun Sotien 1939–1945 Järvi-Pohjanmaan alueen perinnetoimikunnan edustajaksi Alajärveltä.

– Olen veteraanin tytär ja lappajärveläiset vanhempani Tauno ja Elna Ylitalo elivät sota-ajan läpi. Äiti oli pikkulottana ja isä rintamalla. Isä oli sotamuistojen kokoaja ja kerääjä. Lapsuuden kodin ullakolla on yhä vielä hyvin varjeltuja mappeja, kertoo Akomeah.

Sotaveteraani-isä kuoli vuonna 2002 ja äiti iäkkäänä vain jokin aikaa sitten.

– Isä oli luonteeltaan hyvin avoin. Hän kertoi helpotuksen hetket, kun sota loppui ja alettiin rakentaa kotiseutua.

Hengelliset juuret Tauno Ylitalo löysi sotatantereelta.

– Hän kertoi, että elämä on määrätty ennalta. Hän totesi sen rintamalla ollessaan etutaistelujoukoissa, pahimmissa paikossa. Hän astui miinaan, joka läpsähti, mutta ei räjähtänyt. Hän sanoi, että varjelus on yllä, eikä ketään oteta ennen kuin päivä on määrätty.

Akomeahille tuo muisto on yhä vahva.

– Kun olimme pieniä ja teini-iässä, isä vei meitä Suomussalmelle ja Raatteentielle. Kiersimme kaikki sotamuistomerkit ja isä otti aina lakin päästä ja teki kunniaa.

Alajärven sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Sakari Joensuu toteaa, että yhdistyksen toiminta on päättymässä vuonna 2024 tai 2025.

– Yhdistyksen loppumisesta huolimatta veteraanien, puolisoiden ja leskien hyvinvointi turvataan myös tulevaisuudessa, vakuuttaa Joensuu.

Sotaveteraaniyhdistys on käyttänyt varallisuuttaan veteraanien, puolisoiden ja leskien hyvinvointiin.

Hallitus on arvioinut, että nykyiset varat tulevat riittämään vielä kolmen vuoden toimintaan.

– Alajärven kaupunki on tukenut vuosikymmeniä yhdistyksen toimintaa ja nyt ensimmäistä kertaa yhdistys ei ole jättänyt avustushakemusta kaupungille. Hallitus haluaa kiittää kaupunkia arvokkaasta tuesta.

Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistys on perustettu vaalimaan sotien, sankarivainajien, veteraanien ja kotirintaman muistoa.

– Samoin on seutukunnallemme perustettu samaan tarkoitukseen Sotien 1939-1945 Järvi-Pohjanmaan alueen perinnetoimikunta.

Viime viikolla Etelä-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin hallituksen jäsen Eino Korri ja Alajärven seurakunnan kirkkoherra Ari Auranen luovuttivat Suomen sotaveteraaniliiton hallituksen myöntämät Sotaveteraanien ansioristit Sakari Joensuulle, Raimo Kaltialalle, Mauno Matilalle ja Annamaija Uusitalolle.

SARI HEINILÄ