Perusturvalautakunta: Yli 50 hengen tilaisuudet kielletään Alajärvellä

Alajärven kaupungin alueella järjestettävät yli 50 hengen kokoukset ja julkiset tilaisuudet kielletään tartuntatautilain 58 §:n mukaisesti 20.-30.11.2020 väliseksi ajaksi. Asiasta päätti torstai-iltana 19.11. kokoontunut perusturvalautakunta.

Alajärven kaupungin alueella on todettu 14.-19.11.2020 välisenä aikana 23 COVID -19 –tartuntaa. Uusien tartuntojen johdosta Alajärvi on siirtynyt alueena pandemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

Tartuntalähteet ovat hyvin tiedossa. Uudet tartunnat liittyvät aiempaan tunnettuun tartuntaketjuun. Tartunnan saaneet on asetettu eristyksiin.

Tällä hetkellä altistuneita on kartoitettu Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella noin 150 ja heidät on asetettu karanteeniin. Altistuneissa on paljon ikäihmisiä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä. Altistuneiden jäljitystyö on edelleen kesken.

Viimeisen viikon aikana Järvi-Pohjanmaalla otetuista koronatesteistä 12 % on osoittautunut positiiviseksi. Alajärven 7 vuorokauden ilmaantuvuus on 242/100 000, ja Lehtimäen kaupunginosan ilmaantuvuus on 1200/100 000. Lehtimäen asukkaista sairastuneita on jo noin 1 % alueen asukkaista.

Tartuntalain 58 §:n mukaan ”kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäilty tartuntatauti on todettu tai sen esiintyminen on perustellusti odotettavissa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä.

Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Edellä tarkoitetut päätökset tehdään enintään yhden kuukauden ajaksi. Toimenpiteet on heti lopetettava, kun tartunnan vaaraa ei enää ole.”