Pesäpallotuomarit yhteisellä asialla: Me olemme kaikki pesäpallon puolella

Pesäpalloliitto on tiedottanut tällä viikolla kauden alkamisesta.

Vahvistus kaikkien pesäpallosarjojen pelaamisesta kaudella 2020 on otettu suurella tyytyväisyydellä vastaan myös pesäpallotuomareiden keskuudessa, vaikka kysymysmerkkejä ilmassa onkin.

– Kovasti odotamme, että pääsemme kentälle. Haluamme olla yhdessä rintamassa tukemassa pesäpallokauden onnistumista, poikkeuksellisista ajoista huolimatta, sanoo Superpesistuomarit ry:n puheenjohtaja Peter Laitio.

Superpesistuomarit ry on kartoittanut jäsenistönsä mielipiteitä alkavasta kaudesta. Kyselyn tuloksista koottu yhteenveto on toimitettu Pesäpalloliiton johtokunnalle ja sen mukaisesti kustannuksia huippupesäpallon seuroille pyritään alentamaan 20–30 prosenttia.

– Tuomariyhteisö tietää, ettei tilanne ole kenellekään lajin toimijalle helppo. Haluamme kantaa oman vastuumme ja joku voisi sanoa jopa velvollisuutemme. Me kaikki olemme pesäpallon puolella ja haluamme pitää kiinni koko lajin vahvasta asemasta jatkossakin. Matkoja pyritään lyhentämään ja palkkioitakin on alennettu.

– Kaikkea ei tietysti pysty ennustamaan. Tuomarit saavat itse tehdä päätöksensä, viheltävätkö tällä kaudella vai eivät. Siellä on varmasti ihan inhimillisiä syitä kulloisenkin päätöksen taustalla ja niitä pitää kunnioittaa, Laitio huomauttaa.

Naisten Superpesiksessä päästään tositoimiin 12. kesäkuuta ja miesten Superpesiksessä 2. heinäkuuta. Laition mukaan tuomarit ovat valmiina kauteen, mutta turvallisuuden suhteen halutaan poistaa kaikki kysymysmerkit.

– Uskon, että tässä ajassa kaikki ymmärtävät tilanteen. Lähikontakteja ei sallita ja syöttötuomari tarvitsee oman tilansa kotipesässä. Automatkoilla noudatetaan erityistä varovaisuutta. Paikoin ahtaat pukukoppi- ja sosiaalitilat ovat herättäneet huolta tuomareissa – toivottavasti näihin asioihin löydetään järkevät ratkaisut.

– Todella hienoa on haastavan kevään jälkeen saada pesäpallokausi käyntiin. Sitä me tuomaritkin malttamattomina odotamme, Laitio päättää.