Poikkeuksellinen kesä on erinomaista aikaa lepakoiden bongailuun – viikonloppuna järjestetään kansallinen lepakkobongaus

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry järjestää heinäkuun viimeisenä viikonloppuna (24.– 26. heinäkuuta 2020) kansallisen Lepakkobongauksen.

Lepakkobongauksen ideana on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi oman kesämökin pihassa, puistossa tai lähellä sijaitsevan vesistön rannassa.

Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut, ja lepakoita löytää lentelemästä yllättävän monesta paikasta auringon laskettua.

Erityistä asiantuntemusta ei osallistumiseen vaadita. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. Kohteena on sekä lajihavainnot että yksilömäärät.

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys haluaa jälleen kiinnittää tavallisten ihmisten huomion Suomen lepakkojen moninaisuuteen ja niiden erilaisiin elintapoihin.

Mediassa lepakoista puhutaan usein yhtenä lajina, mutta Suomessa on tavattu 13 eri lajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan selkeästi toisistaan. Esimerkiksi pohjanlepakon näkee usein lentämässä talon tai kesämökin pihapiirissä, kun taas vesisiipan löytää todennäköisemmin lähijärveltä saalistamasta hyönteisiä veden pinnan tuntumasta.

Sateella tai kovalla tuulella lepakot välttävät liikkumista. Lisätietoa lajeista löytyy muun muassa jonkin verran yhdistyksen sivuilta (http://www.lepakko.fi/suomen-lepakkolajit).

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys rohkaisee kaikkia havainnoimaan lepakoita heinäkuun viimeisenä viikonloppuna ja ilmoittamaan edelleen tekemänsä havainnot Suomen lajitietokeskuksen palvelussa.

Havaintojen tallentaminen onnistuu avoimella lomakkeella tai Oma Vihko -osion lomakkeilla (https://laji.fi/save-observations). Kehotamme luomaan omat laji.fi-tunnukset: tunnusten luominen on helppoa, ja jatkossa voi tallentaa lisää luontohavaintoja esimerkiksi retkilomakkeella (https://laji.fi/vihko/home).