Potkua poikien lukemiseen: kirjavinkkaus ja projektit tavoittaneet 1 466 lasta ja nuorta

Alajärven kirjasto on hakenut aktiivisesti euroja hankkeisiin, joilla se voi tukea lasten ja nuorten, erityisesti poikien lukemista.

– Projektien vuosi 2018–2019 on keskittynyt erityisesti 3–4-luokkalaisten sekä 8-luokkalaisten poikien lukemisen edistämiseen, kertoo kirjastotoimen johtaja Tarja Kyrönlahti.

Kyrönlahti toteaa, että parhaillaan on meneillään uusi hakuaika Avin avustusten hakemiseksi. Alajärven kirjasto hakee jälleen avustusta lukemisen edistämiseen eri tavoin.

– Projektirahahakemus lukemisen edistämiseen draaman ja teatterin keinoin tehdään marraskuun aikana Aville.

Kuluvan vuoden loppuun saakka jatkuva projektikausi on tuonut monia onnistumisia lukemaan kannustamisessa. Avustuksen turvin ovat toteutuneet muun muassa monet kirjailijavierailut.

– Lukutaitoa yhteistyöllä on Alajärven ja Vimpelin kirjastojen projekti, johon Aluehallintovirasto Avi myönsi 6 000 euron avustuksen.

Lukemisen edistämiseksi on muun muassa kirjastolle lukemistosarjoja alakoulujen käyttöön.

Lasten ja nuorten kirjastonhoitaja Tiina Hautamäki toteaa, että lukemistosarjat ovat kiinnostaneet lapsia, kun niiden pariin on houkuteltu.

– 3-luokkalaisille oli myös pöhinäperjantai, jossa oli muun muassa pakohuone, taikuri, elokuva ja taikalattia.

Kirjastoauto on vieraillut Lehtimäellä ja Vimpelissä. Kirjailija Katri Tapolan satutyöpajat järjestettiin Alajärvellä

Alajärven alakouluilla vieraili nuori soinilainen dekkaristi Alina Keski-Mäenpää ja kirjailija Jari Mäkipään vieraili Paavolan koululla ja kirjastolla.

Tiina Hautamäki toteaa, että kirjavinkkaus on edelleen mainio tapa houkutella nuoria kirjojen pariin.

Lukutaitoa yhteistyöllä -projekti jatkuu yhä ja seuraava kirjavierailija on kirjailija Kirsti Kuronen, joka vierailee Aapiskujalla ja Myllykankaan koululla.

Myllykankaan koulu voitti vierailun Lukukeskuksen kilpailussa, kirjasto sponsoroi kirjailijan matkakulut.

Alajärven ja Vimpelin kirjastojen projekti Lukuiloa sai Avin avustusta 5 000 euroa.

Lukuiloa toi kirjailija Janne Mäkitalon vierailulle Alajärven ja Vimpelin yläkouluille. Kirjailija Jyri Paretskoin vierailu yläkouluilla Alajärvellä ja Vimpelissä oli erityisesti nuorten mieleen.

Alajärven koulukeskuksen koulukirjasto siirtyi kirjaston hallinnon piiriin kuluvan vuoden alusta.

– Nyt on satsattu koulukirjaston kirjahankintoihin. Hallinnon uudistus toi selkeyttä, toteaa Kyrönlahti.

Lukuiloa-projektiin liittyen on marras-joulukuussa Alajärvellä ja Vimpelissä vielä Mediakasvatuskeskus Metkan trailer-pajatapahtuma.

– Yläkouluilla on yhdeksän trailer-pajaa, 3h/ryhmä, oppilaiden lukemien kirjojen pohjalta. Tapahtumaan liittyy myös kirjailija Kirsti Kurosen vierailut Alajärvellä ja Vimpelissä.

– Nämä kaksi projektia sekä kirjavinkkaukset ovat tähän mennessä tavoittaneet 1 466 oppilasta Alajärvellä ja Vimpelissä.

Jytyltä kirjasto sai lukemisen edistämiseen avustusta 5.000 euroa, jolla palkattiin työtön nuori tekemään lukemisen edistämistyötä Alajärvellä ja Vimpelissä. Projekti kesti noin 2,5 kuukautta.

– Emilia Hänninen vieraili kouluilla, päiväkodeissa ja perhepäivähoitajien luona. Hän piti satutunteja kirjastoissa, oli kirjastoauton mukana, osallistui Pöhinä-perjantaihin, veti pakohuonepeliä ja järjesti kepparitapahtuman kirjastolla, kertoo Kyrönlahti.