Luoma-ahon kyläyhdistys tiedottaa: Ruokaringeistä helpotusta koululaisperheiden arkeen

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan kuntien tulee poikkeusoloissa mahdollisuuksien mukaan järjestää myös etäoppilaiden ruokailu.

Koronatilanteen vuoksi Alajärven kaupunki tarjoaa etäopetuksessa oleville oppilaille mahdollisuuden saada ennakkotilausta vastaan yksittäispakattuja kylmäannoksia kotona lämmitettäväksi. Ruoka-annokset noudetaan alkuviikon osalta maanantaisin ja loppuviikosta keskiviikkoisin klo 11-13 välillä Paavolan, Myllykankaan, Uusikylän tai Taimelan koululta.

Mahdollisuus monipuoliseen ja terveellinen kouluateriaan on tärkeä asia lapsille. Useille perheille ruoanhaku aiheuttaa kuitenkin haasteita, sillä perheissä ei välttämättä ole mahdollisuutta lähteä hakemaan ruokaa vanhempien työn, pitkän matkan tai kulkuneuvon puutteen vuoksi. Myös hakuaika on päiväaikaan työtätekevälle hankala. Ohjeistuksesta huolimatta ruoan noutoon liittyy lisäksi koronan tarttumisriski, sillä paikalle kertyy useampia hakijoita kerralla ja jakelupisteellä ei ole valvovaa henkilökuntaa paikalla. Monissa kunnissa kouluruokailu on ratkaistu jakamalla etäopetuksessa olevien koululaisten perheisiin lahjakortteja päivittäistavarakauppaan tai kuiva-aineita sisältäviä ruokakasseja. Nämä vaihtoehdot olisivat kohdelleet perheitä tasapuolisemmin kuin Alajärvelle valittu malli.

Haastavat tilanteet synnyttävät luovia ratkaisuja. Luoma-aholla haluttiin helpottaa koululaisperheiden arkea perustamalla ruokarinkejä, jotka jakavat ruoan noutovuorot keskenään. Tällöin kukaan ei jää ilman ruokaa hakuongelmien vuoksi. Aluksi kartoitettiin kylän perheistä ne, jotka halusivat lapsilleen ruoka-annoksen. Tällä hetkellä näissä perheissä on yhteensä 20 oppilasta. Sen jälkeen perheet jaettiin 3-4 talouden ryhmiin, jotka sopivat keskenään ruoan hakuvuoroista. Yhdelle perheelle hakuvuoro tulee noin joka toinen viikko. Vuorossa oleva perhe noutaa silloin omaan ruokarinkiinsä kuuluvien ruoat ja toimittaa ne kotiin asti lähikontakteja välttäen.

Ruokarinkiin kuulumista ei haittaa myöskään se, jos jollakin perheellä ei ole lainkaan mahdollisuutta osallistua ruoanhakuun. Tärkeintä on tukea toinen toisiamme ja puhaltaa yhteen hiileen.

Tähän haluamme myös muita kyliä kannustaa! Yhteisöllisyyden voima on aiemminkin kantanut vaikeiden aikojen yli Luoma-aholla.