Sinilevähavainto Sahin uimarannalta - Halkosaaren mittauspisteellä veden lämpötila 21,6 astetta

Ensimmäiset viralliset sinilevähavainnot on raportoitu Etelä-Pohjanmaalla.

Kansalaisten levähavaintoja on rekisteröity kuluneen viikon aikana järvi-meriwikiin kattavasti. Kansalaisten havaintotietojen mukaan levää on esiintynyt hieman tällä viikolla muun muassa Lappajärvellä Sahin uimarannalla ja Alavudenjärvellä.

Alavuden Ranta-Töysän järvellä sinilevää havaittiin kansalaistiedon mukaan runsaasti.

Levähavainnoista ilmoittaminen onnistuu järviwikissä (www.jarviwiki.fi) tai soittamalla leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

Valtakunnallisilla levähavainnointipisteillä sinilevää havaittiin hieman sekä Ähtärinjärvellä että Kuortaneenjärvellä.

Lämmenneet pintavedet ovat mahdollistaneet leväesiintymät kesäkuussa. Pintavesien lämpötilat ovat tällä hetkellä viranomaisen havaintojen mukaan Närpiön Hinjärvellä 22,2 ja Lappajärven Halkosaaren mittauspisteellä 21,6 astetta.

Sinileviä esiintyy vesistöissämme luontaisesti. Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Erityisesti lämmin ja tyyni sää saa sinilevän nousemaan vedenpintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi. Runsastuvan sinileväesiintymän voi tunnistaa aluksi vihertävinä tai kellertävinä tikkusina, hippusina tai palleroina. Lopulta leväesiintymä voi nousta veden pinnalle levälautoiksi ja rantaan ajautuessaan se muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien kutinaa, huimausta ja pahoinvointia. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.