Soini toivoo tarkkuutta metsäpalovaaran vuoksi

Pitkään jatkuneiden sateettomien helteiden johdosta myös Suomenselän alueen luonto kärsii poikkeuksellisesta kuivuudesta. Soinin kunta ja paloviranomainen esittävät huolensa korkean maastopalovaaran vuoksi. Alueella asuvilta ja liikkuvilta toivotaan nyt erityistä huolellisuutta kaikenlaisen tulipaloriskin ehkäisemiseksi.

– Maasto on nyt rutikuivaa. Pieni vesisade tai lyhyt kaatosadekaan ei sitä vielä juuri kastele, kertoo Soinin asemavastaava, palomies Juha Vehkamäki.

Alueella on voimassa metsäpalovaroitus, mikä muun muassa rajoittaa avotulen tekoa. Suurempaan varovaisuuteen on kuitenkin tarvetta. Sääennusteen mukaan ukkosten mahdollisuus kasvaa, mutta se lisää myös salamasta aiheutuvan maastopalon riskiä.

– Metsäpalo voi syttyä pienestäkin kipinästä tai jopa lämmöstä. Jokainen tupakannatsakin on syytä sammuttaa tarkasti. Tuuli levittää palon nopeasti. Esimerkiksi grillihiilten kanssa on oltava erityisen varovainen ja kannattaa pitää vettä lähellä ensisammutusta varten. Huonosti sammutettu hiillos voi kyteä ja syttyä vielä vuorokaudenkin päästä, toteaa Vehkamäki.

Maakunnassa ja lähialueilla on roihunnut viime päivinä useita maastopaloja, joista pahimpana Kauhavan yli 80 hehtaarin metsäpalo. Ukkonen aiheutti myös Soinissa Pahankalantien lähistöllä noin viiden hehtaarin maastopalon heinäkuun puolivälissä.

Lisätietoa metsäpalovaroituksista saa Ilmatieteenlaitoksen http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset ja Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen sivuilta.

>>>>>>> Stashed changes