Soinin joulunavauksessa muovileluille haussa uusia leikkiviä omistajia

Soinissa Muovisampo-tempaus jalkautuu pitäjän joulunavaukseen ja tarjoaa mahdollisuuden laittaa muovilelut kiertoon.

Muovisammolla on avoinna oma osasto Soinin yhtenäiskoululla lauantaina 24. marraskuuta kello 10–14.

Joulun hengen mukaisesti osastolle on mahdollisuus tuoda käytöstä poistuneita muovileluja ja vastaavasti tarjota uusi koti leluille tai jopa löytää mukava lahja.

– Myös käytetty ehjä lelu piristää joulunaikana. Kun löydämme vähälle käytölle jääville leluille uusia koteja ja käyttäjiä, voimme samalla vähentää muovijätteen määrää, esittelee Soinin 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Saija Källi asiaa.

Muovileluista ei tällä erää makseta panttia, mutta lelun saajakaan ei maksa mitään, joten hyvää joulumieltä on tarjolla vastineeksi. Toiveissa on, että tuodut lelut ovat ehjiä ja käyttöön kelpaavia. Samalla voi edistää muovin kierrätystä.

Paikallisvaluutta eli plastic coineja tarjotaan silti panttimaksuina tässäkin keräyksessä. Muovisammon joulunavauspisteelle voi tuoda shampoo-, suihkusaippua- ja käsisaippuapakkauksia.

– Niistä saa viiden sentin pantin kappaleelta. Pakkaukset tulee huuhdella, mutta edelleenkään niitä ei tarvitse tiskata puhtaaksi.

– Suihkusaippuapakkauksia tullaan hyödyntämään askarteluissa nuorten kanssa. Esimerkiksi Pinterest on täynnä mielenkiintoisia ohjeita näihin askarteluihin, Källi kertoo.

Muita muovipakkauksia ei joulunavauksessa oteta vastaan, mutta paikan päällä on myös mahdollista saada tietoa Muovisampo-kokeilusta ja muovin kierrätyksestä.

Muovisammon osastolla esitetään joukkueen ja 4H-nuorten valmistelemaa ohjevideota sekä K-ryhmän Soinissa tekemää esittelyvideota. Aihe on askarruttanut monia, joten joukkueen jäseniä on paikalla vastaamassa kysymyksiin ja esittelemässä pilotin taustoja.

Seuraavat keräyspäivät Muovisammolla ovat marraskuun lopussa.

– Ennen joulua kerätään vielä kerran muovipakkauksia. Muovisampo on auki tuttuun tapaan Soinin yhteistalon pihassa 26. – 28. marraskuuta kello 15–18 jouluisella teemalla. Tuolloin on edelleen mahdollista palauttaa panttitarroitettuja Valion jogurttipurkkeja viiden sentin, Pirkan jauhelihapakkauksia kymmenen sentin ja Pirkan pastapusseja kahden sentin kappalehinnalla. Tarroitettuja tuotteita on tarjolla K-Market Kanelissa. Lisäksi edelleen kaikista muovipakkauksista maksetaan panttia euron kilolta.

Keräyspäivässä on paikalla keskiviikkona joulupukki.

– Pukki jututtaa pienimpiä kierrättäjiä ja kuulee heidän ajatuksiaan lähestyvästä joulusta. Myös verkossa tapahtuu, sillä muovisampo.fi -verkkosivut ovat myös viimein avautumassa, ja samalla julkaistaan virallinen logo. Sivustolta voi perustietojen lisäksi muun muassa selailla some-tilejämme, kertoo joukkueen markkinointityössä mukana oleva Johannes Aalto.