Sydäniskuri-kävelyt opettavat löytämään iskurit älypuhelimen sovelluksella - tapahtuman teema ”Ole rohkea, osaat auttaa”

Osaanko auttaa ja mistä sydäniskuri löytyisi? Nämä kysymykset tulevat ensimmäisenä mieleen hädän hetkellä.

Jotta tietoa sydäniskureista saadaan vahvistettua, järjestetään Alajärvellä sydäniskurikävely, jonka lähtö- ja tempauspaikkana on Palotori keskiviikkona 16. kesäkuuta kello 15.

Vastaavat maakunnalliseen tempaukseen liittyvät tapahtumat ovat kaikissa Järviseudun pitäjissä.

Kävelyn tavoitteena on ladata Suomi 112 -palvelu mahdollisimman monen henkilön älypuhelimeen ja löytää palvelun avulla yhdessä kävellen Alajärven keskustassa olevien sydäniskureiden sijainnit.

Alajärven keskustassa sydäniskureita on kaikkiaan noin kymmenen.

– Tapahtumassa tehdään leppoisa kävelylenkki sydäniskurien etsimiseksi ja tullaan Palotorille venyttelemään kävelylenkin jälkeen. Samalla opitaan 112-palvelun avulla löytämään sydäniskurit ja harjoitellaan sydäniskurilaitteen käyttöä elvytyksessä. Kävelylenkki kestää noin tunnin ajan. Lisäksi luvassa on tasapainoharjoittelua, sillä torilla on paikalla myös terveyskeskuksen fysioterapeutti Susanna Keski-Sikkilä. Kävelyn päätteeksi on pientä naposteltavaa ja arvontaa, jossa arvotaan muun muassa verenpainemittari. Erityisesti toivotaan, että osallistujat ottavat älypuhelimet mukaan, kertoo Alajärven sydänyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Murto.

– Jokaisella on tapahtumassa mahdollisuus tutustua tarkemmin sydäniskuriin, Murto kannustaa.

Sydänyhdistyksen kanssa tapahtuman järjestävät Iskua Etelä-Pohjanmaalle - elvytystaitoa ja sydäniskureita kyliin -hanke, joka on Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirin ja Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin yhteisen hanke.

Uimahallissa on sydäniskuri

Yksi Alajärven keskustan sydäniskureista on uimahallilla, jossa työntekijät ovat saaneet koulutuksen sydäniskurin käyttöön ja lisäksi koulutus myös toistetaan vuosittain.

Uimahallille poikennut liikunnanopettaja Anneli Paavola totesi sydäniskurin tutuksi laitteeksi.

– Koulutuksessa olen laitetta käyttänyt, mutta ei ole tarvinnut käyttää oikeassa tilanteessa, Paavola totesi.

Uimahallilla iskuria säilytetään altaiden valvontatilassa.

Sydäniskurikävely -tapahtumia järjestetään eri kunnissa elokuun loppuun saakka.

– 112 Suomi-sovellus on tärkeä valtakunnallinen sovellus, josta löytyy aina kymmenen lähintä sydäniskuria. Tapahtumassa on mahdollisuus tutustua sydäniskurin käyttöön sekä harjoitella peruselvytystä. Teema sydäniskurikävelytapahtumissa on ”Ole rohkea, osaat auttaa”. Jokainen meistä voi joutua tilanteeseen, jossa tarvitaan apua, hankekoordinaattori Anne Kettula muistuttaa.

Soinissa tapahtuma on 22.8. Vuorenmaassa ja sydäniskurien ohessa tehdään tunnetuksi kuntoportaat, joihin osallistujat saavat samalla harjoitteluvinkkejä. Lehtimäellä tapahtuma on 15.8. Palvelutoimiston pihassa, Vimpelissä 16.8. Seo-huoltoaseman pihassa ja Lappajärvellä 25.8. yhteiskoulun pihassa.

Jos olet auttajana, kun sydänkohtaus iskee

Jos olet auttajana, kun sydänkohtaus iskee, avaa 112 Suomi-sovellus ja valitse sydäniskurikohde ja tarkastele saatavuutta sekä sijaintia.

– Hätätilanteessa, kun sydän pysähtyy, ihminen menee elottomaksi, ei hengitä, eikä ole heräteltävissä, on aloitettava peruselvytys. Painellaan 30 kertaa ja puhalletaan kaksi kertaa. Tärkeintä on paineluelvytys. Kahden auttajan ollessa paikalla, toinen elvyttää, toinen hakee sydäniskuria lähimmästä kohteesta. Sydänpysähdyksessä taistellaan aikaa vastaan, sillä jokainen minuutti aivoille ilman happea, heikentää selviytymistä, neuvotaan Iskua Etelä-Pohjanmaalle - elvytystaitoa ja sydäniskureita kyliin.

SARI HEINILÄ