Tilaajalle

Taimela on Lehtimäen Keskikylässä paikka joka yhdistää kaikki lapset, 130 vuotta sitten koulua ei kirkon viereen haluttu erityisestä syystä

Mukava, kiva ja hauska juhla meillä on tulossa, lupaa Taimelan koulun 6. luokan oppilas Elsa Karttunen .

Oppilaat harjoittelivat torstaina juhlapaikalla, Lehtimäen nuorisoseuran salissa, ohjelman kertaalleen läpi perjantai-iltaa varten. Hyvin jo sujuu, ja läsnä olevat opettajat ja muut aikuiset antavat ansaitut taputukset harjoituksen päätteeksi.

– Juhlassa minä ainakin haastattelen Heikkiä, tietää Elsa.

Heikki on yhtä kuin Heikki Honkola, koulun aiempia opettajia. Hän on laatinut Koulunpitoa 130 vuotta -teemaisen historiikin juhlivan koulun vaiheista.

Elsasta olisi mukava tietää, onko koulun historiassa ollut vuosien ja vuosikymmenien varrella joitakin erityisiä tapahtumia.

– Kaikki vanhat tapahtumat on kiinnostavia, ja juhlat, pohtii 6. luokan oppilas Ronja Kilponen, mitä hän haluaisi tietää koulun historiasta. Myös hän on juhlassa Honkolan haastattelijana.

Emilia Toivola, 5. luokan oppilas, on muun muassa mukana Esko Halosen tekstiin pohjautuvassa Muilusenpurolla-nimisessä, kulttuurin eri osa-alueita hyödyntävässä esityksessä.

– Mä olen se kala, joka siellä menee.

Muilusenpuro on myös ihan oikea puro, joka virtaa Kuortaneen ja Alajärven rajaseuduilla, ja Emilia on siellä purolla käynytkin.

– Ainakin siellä on sellaisia virtauksia ja jokia.

Oppilailta sujuu niin laulaminen kuin juontaminen

Lauluakaan ei juhlaohjelmasta puutu.

– Täällä Pohjantähden alla, nimeävät 6. luokan oppilaat Milka Leppäkangas ja Lulu Kärki, missä kappaleessa he laulavat.

– On se ennestäänkin jo tuttu laulu, kertoo Milka.

Oppilaille on annettu sopivasti monenlaista vastuuta ohjelman läpiviennistä.

– Minäkin olen muun lisäksi vielä juontajana, toteaa Lulu.

Muilusenpurolla-esityksen ohjauksesta vastaavat nukketeatteritaiteilija Malla Koivula ja tanssitaiteilija Elina Hauta-aho.

Taimelan koulun juhla alkaa Lehtimäen nuorisoseuralla tänään perjantaina kello 18. Samana iltana, puolitoista tuntia myöhemmin, koulun pihassa julkistetaan kuvanveistäjä Antti Maasalon Palloleikki-reliefi.

Oppilaat tulevat hyvin keskenään tutuiksi

Taimelan koulua oppilasviisikko kehuu vuolaasti.

Kiitosta saa vaikkapa se asia, että suhteellisen pienessä koulussa melkein kaikki tuntevat toisensa. Etäisyys muun muassa uimahallille taas on sopivan lyhyt, ja koulun ilmapiiri on kiva ja siellä on mukava opiskella.

Taimelan koulun rehtori Kirsti Joensuu summaa, että oppilasluku on tänä syksynä 72. Määrässä ovat mukana esikoululaiset.

– Tällä syyslukukaudella meillä on alkanut toukokuulle 2024 kestävä esiopetuskokeilu: päiväkodin viisivuotiaat ovat niin sanottuja viskareita ja työskentelevät viikoittain meidän eskarilaisten kanssa.

Henkilökuntaa koululla on yhdeksän, joista kaksi on ohjaajia ja muut opettajia.

Joensuu tietää, että Taimelan koulu on Lehtimäen alueella merkittävä paikka.

– Yli 90 prosenttia tämän kylän lapsista tulee arkipäivittäin joko Taimelan koululle tai läheiselle Käpälämäen päiväkodille. Kauimmaiset oppilaat meille tulevat 20 kilometrin päästä, Länsikylästä Kuortaneen rajalta.

Taimelan koulun ikä, 130 vuotta, on ilman muuta paljon, mutta aivan naapuripitäjässäkin on vielä vanhempia opinahjoja.

– Sen tiedän, että kun vuonna 1891 Taimelan koulun perustamispäätös on tehty, Soinissa oli jo vuoden verran ollut koulu.

Taimela-nimen synnystä kaksikin eri teoriaa

Koulun nimellä Taimela on Joensuun mukaan kaksi perin mielenkiintoista selitystä.

– Koulurakennus päätettiin alkuaankin rakentaa juuri Keskikylään, eikä Kirkonkylään, ettei se häiritse kirkon komeutta. Kun Autiomäelle erotettiin tontti koulua varten, joku kouluaktiiveista keksi, että Taimela on koululle sopiva nimi.

Toisessa nimiselityksessä on vahva osuus tuolloisen sanomalehti Pohjalaisen maaliskuussa 1901 julkaisemalla ”lentävän kirjeenvaihtajan” tekstillä.

– Teksti kertoo sanatarkasti Lehtimäestä niin, että henkiset riennot kunnassa eivät tyydytä korkeimpia vaatimuksia, mutta syrjäiseen asemaansa nähden voipi Lehtimäkeä verrata taimeen, joka huolimatta epäedullisesta ympäristöstänsä pyrkii kasvamaan ehkä korkeaksi puuksi.

REIJO HEIKKILÄ

Lisää aiheesta