Tarja ja Hannu Harju Suomen kaupallisen radiotoimialan kunniagalleriaan Radio Hall of Fameen

Lapualaiset yrittäjät Tarja ja Hannu Harju on nimitetty Suomen kaupallisen radiotoimialan kunniagalleriaan Radio Hall of Fameen, mikä on kaupallisen radioalan arvostetuin tunnustus. He ovat ensimmäinen tunnustuksen saanut aviopari, ja Tarja Harju on vasta neljäs nainen galleriassa.

Hannu Harju on kotoisin Alajärveltä.

Edellytyksinä Hall of Fameen nimitettävälle henkilölle on, että hän on merkittävällä tavalla jättänyt jälkensä kaupallisen radion historiaan, eikä enää nimityshetkellä työskentele kaupallisella radiotoimialalla. Nimitetty henkilö on voinut työskennellä radioyhtiössä, virkamiehenä tai roolissa, joka liittyy vahvasti kaupalliseen radiotoimialaan.

Nimityksen myöntää toimialan etujärjestö RadioMedia.

Harjut ovat alan pitkäaikaisin yrittäjäpariskunta. Hannu Harju aloitti radiouransa heti kaupallisten radioiden aloittaessa Suomessa vuonna 1985. Yrittäjät myivät radioliiketoimintansa Sanoma-konsernille vuonna 2019 ja kauppaan liittynyt työvelvoite loppui heillä viime vuoden vaihteessa.

Myydessään radioryppäänsä heidän sataprosenttisessa omistuksessaan oli valtakunnallisessa televisioverkossa toiminut IskelmäTV Harju & Pöntinen, valtakunnalliseksi laajentunut alueellisilla toimiluvilla toiminut Aito Kajaus sekä monilla alueilla toimineet paikalliset Aito Iskelmä- ja Aito Hitti -kanavat. Yhteensä alueellisia kanavia oli 21.

He ovat mm. olleet Iskelmäradioiden kehittäjiä jo silloin, kun kotimainen iskelmämusiikki ei vielä ollut musiikin valtavirtaa Suomessa. Perheyritys ehti kasvaa alan kahden kansainvälisen toimijan jälkeen suurimmaksi radiotaloksi Suomessa. Hannu Harju toimi toimialan etujärjestön hallituksessa useita toimikausia, ensimmäisiä kertoja jo 1980-luvulla.

Aiempia saman tunnustuksen saaneita ovat esimerkiksi pitkäaikainen opetusministeriön kansliapäällikkö Jaakko Numminen sekä alalla toimineista mm. Outi Popp, Mato Valtonen, Sakke Järvenpää ja Markku Veijalainen.

- Olemme tunnustuksesta erittäin otettuja, Hannu Harju sanoo. Etenkin, kun se tulee radioalan kollegoilta eli myös kilpailijoilta. Valitettavan usein yrittäjäpariskunnista oletetaan automaattisesti, että mies on se varsinainen yrittäjä ja puoliso on yrittäjän vaimo. Toivottavasti jokainen vilkaisisi tässä asiassa peiliin tarkistaen, ajatteleeko itse noin yksisilmäisesti. Vaikka meilläkin minä olen ollut se, joka on ollut näkyvämmin esillä, niin Tarja on kulissien takana tehnyt yhtä tärkeää työtä. Se tiedettiin toimialalla valtakunnallisesti.

- Radiouransa nyt päätyttyä Tarja Harju toteaa heidän tunnelmiensa olevan yhtaikaa haikeat ja huojentuneet. Vaikka muita yritystoimiamme jatkammekin, niin iso osa ylipitkistä päivistä ja vastuista on pois harteilta. Mutta toisaalta on tietysti haikea olo, kun olemme niin kauan saaneet nauttia mielenkiintoisesta työstä, hyvistä työkavereista ja ennen kaikkea mukavista asiakkaista. Monista mainosasiakkaista on tullut todella hyviä ystäviä. Sekä mainostajien että kuuntelijoiden kanssa on ollut ikimuistoisia ja huiman värikkäitä päiviä.

- Kun olen tavannut eläkkeelle jääneitä yrittäjiä, olen tavannut aina kysyä, mitä tämä on jäänyt kaipaamaan, Hannu Harju kertoo.

– Saan aina saman vastauksen, että asiakkaita ja työkavereita. Samat ovat tunnelmat. Työkavereiden kanssa olemme onneksi edelleenkin tekemisissä paljon, sillä vuosien saatossa heistä on tullut läheisiä ystäviä.

- Tarja Harju mainitsee, että nimien muutoksista huolimatta radiokanavatkin ovat hyvässä iskussa ja siksi ne on helppoa jättää. Entisten radioidemme ja Sanoman radioiden taajuuksista yhdessä on muodostettu valtakunnalliset Aito Iskelmä, HitMix, Helmiradio ja Me Naiset Radio.