Tilaajalle

Keskussairaalan tehohoito on äärirajoilla: yksittäisiä koronapotilaita on jouduttu siirtämään tehohoitoon muualle

Seinäjoen keskussairaalasta on jouduttu siirtämään yksittäisiä koronapotilaita toisiin sairaaloihin tehohoitoon.

Asiasta kertoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Sen mukaan tehohoidon kapasiteetti on äärirajoilla. Syynä ovat viikoittaisten koronatartuntojen suuri määrä sekä sairaalahoidon kuormitus.

Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että Seinäjoen keskussairaalassa on rajallinen mahdollisuus hoitaa monta tehohoitoa tarvitsevaa covid-19-potilasta yhtäaikaisesti. Mikäli tehohoitoa tarvitsevia on yhtäaikaisesti useampia, on koronapotilaita siirrettävä hoidettavaksi muiden yliopisto- tai keskussairaaloiden teho-osastoille. Näin on myös jouduttu tekemään.

Osastonylilääkäri Raimo Jokisalon mukaan koronapotilaiden hoitaminen niin osastolla kuin tehollakin vie paljon henkilöstöresursseja. Lisäksi potilaita täytyy hoitaa alipaineistetuissa tiloissa, mikä vaatii omat järjestelynsä. Tehohoidettava potilas on yleensä hengityskoneessa nukutettuna.

– Potilas laitetaan teholle, jos tilanne on huono, ja on ennustetta, että potilas voi vielä toipua taudista, Jokisalo kertoo.

Koronapotilaiden hoitamiseksi Seinäjoen keskussairaalassa on jouduttu supistamaan kiireetöntä toimintaa. Tällä hetkellä yhden leikkaussalin toiminta on ajettu alas.

Loka–marraskuun aikana on peruttu tähän mennessä yhteensä 23 leikkaussalipäivää. Yhdessä leikkaussalissa toteutetaan keskimäärin 2–4 leikkausta päivässä.

Koronaan sairastuneita on kaikista ikäryhmistä. Rokottamattomuus on ollut keskeinen syy koronapotilaiden tehohoidon tarpeeseen.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronapotilasta, heistä kaksi on teholla. Tällä hetkellä kaikki sairaalahoitoa tarvitsevat koronapotilaat ovat rokottamattomia.

– Tämä on turhauttavaa sikäli, että nämä ovat turhia sairastumisia, Jokisalo sanoo

Moni tartuntaketju epäselvä

Viime viikolla maakunnassa todettiin 116 uutta koronavirustartuntaa. Sitä edeltävällä viikolla tartuntoja todettiin vielä 134. Tartuntojen määrä koko pandemian ajalta on nyt 2409.

Hieman pienentyneet tartuntamäärät ovat alentaneet alueen kahden viikon ilmaantuvuuslukua. Nyt tartuntoja on todettu kahden viikon aikana 130 kappaletta 100 000 asukasta kohden.

Sairastuneista yli puolet on niin sanottuja perhetartuntoja ja kaikkiaan liki 60 prosenttia on ollut valmiiksi karanteenissa. Toisaalta epäselviä tartuntoja on jo lähes viidennes kaikista tartunnoista (18 %).

– Se alkaa olla aika paljon. Kertoo siitä, että tauti leviää väestössä hallitsemattomasti, Jokisalo sanoo.

Perhetartuntojen lisäksi tartuntoja on tullut yksityisjuhlista sekä työpaikalta, koulusta, harrastuksista tai muista sosiaalisista kontakteista.

Positiivisten koronatestien osuus on nyt 3,4 prosenttia.

Jokisalon mukaan näyttää siltä, että kaikki eteläpohjalaiset tulevat vielä kohtaamaan koronaviruksen. Deltamuunnos tarttuu erittäin helposti.

– Tämä on hyvin tarttuva ja paha tauti. Ilman rokotuksia olisimme varmasti siinä tilanteessa, mikä oli Euroopassa keväällä 2020.

JATTA LAPINKANGAS