Tommi Niskalan lapsuuden haave toteutuu palmusunnuntaina: Johannes-passio Alajärven kirkossa

J.S. Bachin Johannes-passio on yksi säveltäjän rakastetuimpia teoksia. Palmusunnuntaina koko Järviseudun alueella on harvinainen mahdollisuus kuulla tämä kirkkomusiikin suurteos kuoron, barokkiorkesterin ja solistien esittämänä.

Tiettävästi Johannes-passio soi nyt Alajärven Gabrielin kirkossa ensimmäistä kertaa.

Alajärvelle Johannes-passion tuovat Kallion Kantaattikuoro ja barokkiyhtye Galantina Helsingistä yhteistyössä Alajärven seurakunnan kanssa. Konsertin johtaa Tommi Niskala, joka on kotoisin Alajärveltä.

– Johannes-passio on ensimmäinen suurteos, jonka olen kuullut livenä, Niskala kertoo. Olin noin 11-vuotias, kun kävin ensin Helsingissä nuottikaupassa ostamassa partituurin ja suuntasin sitten konserttiin Tampereen tuomiokirkkoon nuotit kourassa, hän muistelee.

– Jo silloin mietin, että tämä olisi mahtavaa päästä joskus tekemään Alajärven kirkkoon. Nyt yli 20 vuotta myöhemmin tämä haave toteutuu.

Passio sävellysmuotona tarkoittaa Kristuksen kärsimystarinaa. Sen runkona on Johanneksen evankeliumin teksti, joka kertoo tapahtumat kiirastorstain illasta pitkänperjantain iltaan, sanasta sanaan kuten se Raamatussa on.

Evankelista laulaa resitatiivien evankeliumitekstin. Välillä pysähdytään hetkeksi. Soolo-osien tekstit ovat evankeliumin ulkopuolelta, ne ikään kuin kommentoivat ulkopuolisen silmin kaikkea tapahtunutta.

Kuoron rooli on moninainen, välillä se laulaa kansanjoukon repliikkejä, välillä taas maalaa taustakuvan tapahtumille, kuten dramaattisessa alkukuorossa.

Konsertissa on hyvä tilaisuus kuulla, miltä Bachin musiikki on kuulostanut sen syntyaikana. Barokkiyhtye Galantinan käytössä olevat soittimet ovat niin sanottuja periodisoittimia. Se tarkoittaa, että esimerkiksi viulut, huilut ja oboet on tehty 1600-1700 -lukujen tyyliin, joka poikkeaa melko paljon nykyisistä moderneista soittimista. Barokkiyhtye Galantinan taiteellisena johtajana toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professori Timo Kiisikinen.

Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 15 e.

Rooleissa ovat Timo Kiiskinen, tenori (evankelista), Jari Parviainen, basso (Jeesus), Johanna Isokoski, sopraano, Teppo Lampela, kontratenori, Tommi Niskala, tenori, Sampo Haapaniemi, basso ja Tommi Niskala musiikinjohto.

Alajärven konsertti on Kallion Kantaattikuorolle ja Galantinalle ensimmäinen yhteinen produktio. Sama konsertti esitetään Kallion kirkossa Helsingissä hiljaisen viikon tiistaina 16. huhtikuuta.

Minna Latvala

Kallion Kantaattikuoro ry