Uudistunut jätelaki tuo muutoksia Millespakan alueella noin 270 asuinkiinteistölle: ”Kierrätysmahdollisuudet omassa kotipihassa paranevat”

Uusi jätelaki tuo muutoksia Millespakan alueella eli Alajärvellä, Halsualla, Kyyjärvellä, Lappajärvellä, Lestijärvellä, Perhossa, Reisjärvellä, Soinissa ja Vimpelissä.

Jätelaki astui voimaan heinäkuussa 2021. Lain päätavoitteena on nostaa jätteiden kierrätysaste Suomessa EU:n jätesäädöksen vaatimalle tasolle. Vuonna 2025 yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 55 prosenttia. Millespakan alueella kierrätysprosentti oli 27 vuonna 2020. Monet pakkausjätteet kuten lasi ja metalli kiertävät hyvin, mutta parannettavaa on vielä esimerkiksi pakkausmuovin suhteen.

Astiat lisääntyvät jätekatoksissa

Uusi jätelaki edellyttää, että heinäkuusta 2022 lähtien kaikilla vähintään viiden asunnon kiinteistöillä tulee olla erilliskeräys biojätteelle ja heinäkuusta 2023 pakkausjätteille.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että heinäkuusta 2023 kiinteistön jätekatoksesta löytyy jäteastiat lasille, metallille, kartongille, muoville, bio- ja poltettavalle jätteelle. Halutessaan kiinteistöllä on mahdollisuus kompostoida biojätteet lämpökompostorissa. Millespakka Oy:n toimialueella on noin 270 asuinkiinteistöä, joita uusi jätelaki tulee koskemaan. Muutos on suuri monelle taloyhtiölle, koska nykyisten jätehuoltomääräyksien mukaan kiinteistöllä tulee olla jäteastiat poltettavalle jätteelle ja biojätteelle, ellei kiinteistöllä kompostoida biojätteitä.

”Toivottavasti kierrätettävän jätteen määrä kasvaa”

Toinen merkittävä muutos on bio- ja pakkausjätteiden kuljetuksien kuuluminen jatkossa niin sanotusti kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Eli bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset tullaan kilpailuttamaan jäteyhtiön toimesta julkisena hankintana. Toimialueellamme toimii nyt kaikkien erilliskerättävien jätteiden osalta kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus, eli kiinteistön omistaja tekee itse jäteastioiden tyhjennyssopimuksen haluamansa kuljetusyrittäjän kanssa.

Poltettavan jätteen osalta (sekajäte) kiinteistön haltijan järjestämään jätteenkuljetukseen ei tule muutoksia jätelaista. Jätelain muutos tulee lisäämään töitä jätteenkuljetusyrityksille, koska kiinteistöltä erikseen noudettavia jätteiden määrä lisääntyy.

Käytännössä muutos tarkoittaa asukkaille, että heidän kierrätysmahdollisuutensa omassa kotipihassa paranevat. Muutoksen jälkeen vähintään viiden asunnon kiinteistöjen asukkaiden omasta jätekatoksesta löytyy lajittelumahdollisuus lasille, metallille, muoville, kartongille, biojätteelle ja poltettavalle jätteelle. Toivottavasti tämä tulee nostamaan alueemme kierrätettävän jätteen määrää.

MILLESPAKAN TIEDOTE