Tilaajalle

Vähemmän piikitettyjä: otimme selvää, mitä Alajärven yhteisöissä koronapiikistä puhutaan

Alajärvellä koronarokotekattavuus on ollut maakunnan heikoimpien joukossa. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut yli 12-vuotiaista 78,8 prosenttia, molemmat rokotteet 69,1 prosenttia.

Lukujen takaa paljastuu mielenkiintoisia piirteitä.

Kaikkein alhaisin rokotekattavuus maakunnassamme on Kauhajoella (77,5 ja 66,0). Erityisen laiskasti koronarokotteen ovat hakeneet siellä nuoret.

Kauhajoella 16–19-vuotiaiden ryhmässä kaksi rokoteannosta on saanut 38,6, Alajärvellä 47,3. 20–24-vuotiaista kauhajokelaisista kaksi koronarokoteannosta on ottanut 36,5 prosenttia, Alajärvellä 44,7.

Vertailussa kauhajokelaisia nuoria vastaan, alajärveläiset ovat siis käyneet rokotteella aktiivisemmin. Jos vertailuun otetaan yhteistoiminta-alueen nuoret, ovat alajärveläiset nuoret hakeneet rokotteen selvästi laiskemmin.

Esimerkiksi Vimpelissä ensimmäisen koronarokotteen on saanut 16–19-vuotiaista 67,6 prosenttia ja Lappajärvellä 69,3. Alajärven verrokkiryhmässä luku on 62,5. Myös 12–15-vuotiaiden kategoriassa trendi on sama.

Miten koronarokote näyttäytyy erilaisten toimijoiden arjessa? Puhutaanko piikistä edes mitään?

– Eihän nuorten kanssa paljon koronarokotteesta jutella, mutta jos jutellaan, niin selvästi on epätietoisuutta ja uskotaan vähän salaliittoteorioihin, sanoo Alajärven kaupungin nuoriso-ohjaaja Tuomas Lahdenperä.

Lahdenperän mielestä pitäisi saada iso valtavirta sanomaan, kuinka asiat ovat. Lahdenperä ajattelee, että ylipäänsä nuoriin vaikuttaa ryhmän toiminta.

– Kun yhä useampi menee ottamaan rokotteen, menevät muutkin. Olemme tästä nuorten kanssa puhuneet ja rokotteen ottamiseen on kannustaneet.

Lahdenperä tietää, että esimerkiksi Ilmajoella on järjestetty Ohjaamossa tempaus, jossa nuoret ovat saaneet jouhevasti koronarokotteen. Helppous on kaiken a ja o.

– Meillä saattaisi nuorisovintti olla siihen sopivampi paikka, Lahdenperä ryhtyy miettimään.

Alajärven seurakunnan nuorisotyön ohjaaja Panu Malkasilta taas sanoo, että koko koronarokoteasia ei ole näyttäytynyt oikeastaan mitenkään.

Lähinnä se on ollut sitä, että joku nuorista on ilmoittanut sen ottavansa.

– Ehkä siinä luotetaan kumminkin viranomaisten käsityksiin ja me taas puhumme siitä, mikä on meille ominta. Siihen en osaa ottaa kantaa, tulisiko seurakunnan kannustaa rokotteen ottamiseen.

korona3

JPK miettii seuraohjeen tarvetta

Nuoria liikuttavat myös esimerkiksi Järviseudun Pallokerho. Joukkueita on kahdeksan ja niissä jokaisessa 10–20 pelaajaa.

Valmennuspäällikkö Jussi Virtanen kertoo, että mitään virallista linjausta seurassa ei ole koronarokottamiseen otettu.

Hän tietää, että asiasta on kuitenkin keskusteltu maakunnassa pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Virtanen uumoilee, että pian tulee hallituksessa mietintään, kannattaisiko jonkinlainen seuraohje rokotuksista antaa.

– Tämähän on tietenkin yksilön tai heidän vanhempiensa päätös, miten omien lasten kanssa toimitaan.

Virtanen sanoo, että rokotusasia on ollut ohjaajien ja valmentajien keskuudessa avoimesti esillä ja keskusteluissa.

– Suurin osa meillä on koronarokotettuja.

Alavolin puheenjohtaja Minna Latvala taas toteaa, että suurin osa heidän toiminnassa mukana olevista on niin nuoria, etteivät he ole edes koronarokoteiässä.

Ikiliike-ryhmää vetävä Sirpa Kröger sanoo, että jonkin verran rokotteista on heillä puhuttu.

– Kaikki varmaan ovat edelleen varovaisia. Maskit kasvoilla moni tulee edelleen jumppaan.

korona1

Seurakunnilla samaa linjaa

Alajärvellä merkittäviä jäsenmääriä kuuluu uskonnollisiin toimijoihin.

Helluntaiseurakunnan johtava pastori Kari Korhonen sanoo, että seurakunnassa on otettu selvä linja. Puhujapaikka on tarkoitettu Raamatun sanalle ja evankeliumille.

– Olen julistanut seurakuntamme koronapuhevapaaksi. Emme puhu rokotteen puolesta emmekä sitä vastaan. Noudatamme THL:n ja koronanyrkin ohjeita.

Vierasluetteloon voi laittaa vapaaehtoisesti nimensä, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa jäljitys sujuisi helpommin.

– Eteisessä on myös käsidesit ja pidämme turvavälit edelleen käytössä.

Alajärven rauhanyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Sakari Pajukangas sanoo, että yleisellä tasolla ja esimerkiksi johtokunnassa koronarokotteen ottaminen ei ole puhuttanut millään tavalla.

– Se on niin omakohtainen asia. Toimintaan koronavirus on tietenkin vaikuttanut. Haluamme toimia vastuullisesti emmekä olla omalta osaltamme levittämässä virusta. Noudatamme ja kunnioitamme yhteiskunnan esivallan suosituksia.

Rauhanyhdistyksessä on 450 aikuista jäsentä ja lisäksi toiminnassa on mukana heidän lapsensa. Seurojen yhteydessä on pidetty osallistujista kirjaa ja maskisuositus on edelleen käytössä.

– Aina pari viikkoa on säilötty sitä vieraslistaa ja jos mitään ei ole kuulunut, sitten se on tuhottu.

Yhdestä asiasta Pajukangas on erityisen mielissään: kertaakaan jäljitystyöhön ei ole jouduttu ryhtymään rauhanyhdistyksen tapahtumien seurauksena.

– Vähän koronavirus on mistään hengellisistä tilaisuuksista levinnyt. Kyllä se jostain kuppiloista enemmin leviää. Seurapenkeissäkin olemme pyrkineet istumaan perhekunnittain.

JOHANNA KATAJA

Lisää aiheesta