Välähdyksiä raitilta: kirkonkylän raitilla riitti tohinaa menneinä vuosikymmeninä

Alajärven kirkonkylän raitilla riitti monenmoista tohinaa menneinä vuosikymmeninä. Artikkelin kuvat ovat OkaColorin arkistosta ja ne toimitti lehdessä julkaistavaksi valokuvaaja Tapani Tallbacka.

Kylän nuoret Osmo Korkea-aho ja Liisa Joensuu sekä Maija Hauta-aho ja Erkki Rantala astelevat Kauppakadun raitilla vuonna 1947 iloisissa tunnelmissa. Yhä paikallaan oleva Salon kauppa näkyy kuvassa vasemmalla.

– Nyt jo 98-vuotias Osmo Korkea-aho on yhä pirteässä kunnossa, kertoi Tallbacka.

Alajärven vapaussoturit, veteraanit ja lotat -kirjassa Heikki Koskela kertoo kolmesta sotavangista, joista yksi oli Osmo Korkea-aho.

Kirjan mukaan Osmo Korkea-ahon ryhmä joutui väijytykseen palatessaan miinakenttää raivaamasta.

– ”Nythän on aselepo, koetin sanoa venäläispartion johtajalle. Jouduimme kuitenkin kahakkaan, jossa meidän miehistämme kaksi sai surmansa”, kertoo Korkea-aho kirjan artikkelissa.

– Hän joutui kuin joutuikin vangiksi. Partiojohtaja ei tiennyt aselevosta mitään. Korkea-aho vietiin venäläiseen tukikohtaan, jossa erehdys selvisi partiojohtajalle. ”Sotavankeus jäin niin ollen kohdallani varsin lyhyeksi”, kirjassa todetaan.

Värikuvat tekivät tuloaan 1960-luvulla, jolloin Alajärven keskustan Kauppakatukin oli jo hieman muuttunut. Huiveihin sonnustautuneet kulkijat astelivat raitilla rennosti keskitietä. Ilmeisesti liikennettä ei paljoakaan ollut. Säästöpankin pankkikiinteistö oli jo rakennettu, mutta Alli Westmannin talo oli yhä jäljellä. Kuva on otettu OkaColorin liikehuoneiston ylimmän kerroksen ikkunasta.

Uudet kukkaruukut kukkasineen ohjasivat asiakkaita Alajärven vanhalla kunnantoimistolla sosiaalitoimiston ovelle. Kuvassa avoinna on nuorena edesmenneen sosiaalisihteeri Liisi Heinilän työhuoneen ikkuna. Kunnantalon takana näkyy Inva-baarin rakennus.

Vanhan kunnantoimiston 1960-luvulla komeileva itsenäisyyden kuusi on sama kuin nyt valaistu suuri joulukuusi Palotorilla.

Alajärven Ankkureiden edustusjoukkueen kuva on otettu kesällä 1945, jolloin Ankkurit karsi mestaruussarjaan noususta Pieksämäellä. Kuvassa vasemmalta Juhani Peltomäki, Leo Bergroth, Heikki Joensuu, Erkki Aalto, takana Erkki Rantala, Anton Tallbacka, Oiva Nuolikoski, Jussi Vesala ja Einar Aalto. Alajärvellä kunnanlääkärinä vaikuttanut ja koko elämänsä täällä asunut Leo Bergroth on perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon isoisä. Peltomäet, Tallbackat ja Joensuut ovat tuttuja pesäpallosukuja.

Teksti: Sari Heinilä