Välierävääntö vaatii nopeaa nollauskykyä

Vimpelin Veto aloittaa torstaina miesten Superpesiksen välieräsarjan Joensuun Mailaa vastaan. Vedon tavoitteena on napata yhdeksäs peräkkäinen finaalipaikka ja saavuttaa kolmas mestaruus putkeen.

Joensuun tarina on vähän erilainen, sillä alla on viisi peräkkäistä pronssia. Eräänlainen ennätysmies on myös Pattijokea ja Oulua aikanaan edustanut Tuomas Jussila, jolla on takanaan peräti yhdeksän pronssiotteluun päättynyttä syksyä ja seitsemän himmeintä mitalia peräjälkeen.

Veto lähtee välierävääntöön selkeänä suosikkina, sillä pelaajiston laatu on huippuluokkaa huolimatta pitkin kautta vaivanneista loukkaantumisista.

Kärjessä Teemu Isoketo ja Mikko Kanala ovat erinomaisessa juoksukunnossa, joten Veto pystyy tekemään tilanteita takuuvarmasti.

Joensuun kärkimiespeliä on epäilty pitkin kesää, mutta viime kierroksilla 19-vuotias Konsta Kettunen on vastannut huutoon. Puolivälierissä JymyJusseja vastaan Kettunen oli täysin pitelemätön. Tilanteidenteko on kokeneiden Jussilan ja Lauri Kivisen harteilla.

Kotiutusosastot ovat molemmilla laadukkaita, mutta Vedon tulivoima vielä luokkaa kovempaa. Sensaatiomaisen suven pelannut vasta 17-vuotias Perttu Ruuska saa hyvää taustatukea mainioon iskuun päässeeltä Janne Mäkelältä. Lisäksi Henri Puputti ja Matias Rinta-aho taitavat kotiuttamisen. Nuoret Arttu Ruuska ja Elmeri Anttila ovat hekin väläytelleet tehojaan.

Joensuun jokerikaksikko (Juha Niemi ja Aleksi Rautiainen) on avainasemassa, jos ryhmä mielii finaaliin. Heiltä vaaditaan huipputehoja. Apua voi toki tulla taitavalta Juha Puhtimäeltä sekä aina arvaamattomalta Henri Litmaselta.

Joensuu päästi runkosarjassa vähiten juoksuja, joten Pohjois-Karjalassa lasketaan paljon sen varaan. Puhtimäki on lautasen äärellä tietenkin keskeisessä roolissa. Vedon lukkari Janne Heimonen on yleensä parhaimmillaan silloin, kun pelit ovat kuumimmillaan.

Veto sai kesken kauden kokeneen Tuomo Lönnmarkin takaisin riveihinsä ja konkari on ollut hyvässä vireessä. Severi Lassilan kontolle voidaan polttolinjassa jättää paljon. Arttu Ruuska kakkospuolella ja Elmeri Anttila kopparina lienevät Joensuun pommituksen kohteena, mutta eivät siitä hätkähdä.

Joensuu luottaa etenkin Iiro Kuosan etukenttäpeliin ja Jussilan kokemukseen.

Nopeatempoisessa välieräsarjassa yksittäisten tilanteiden nollaaminen on tapahduttava välittömästi. Sama koskee myös yksittäisen voiton tai tappion käsittelemistä, vaikka peräkkäisinä päivinä ei tällä kertaa pelatakaan.

Joukkueet ovat kohdanneet välierissä vuosina 2012 ja 2014. Veto oli molemmilla kerroilla parempi otteluvoitoin 3–1.