Tilaajalle

Vedon humorististen videoiden takana kolmikko, jolle seura antoi vapaat kädet: ”Mitä vaan pojat ikinä keksivät”

Vimpelin Vedon mediatiimi on saanut seuralta vapaat kädet. ”Ei kaiken tarvitse aina olla niin totista.”

Ornitologian erikoisprofessori Kori Perryn etsii harvinaista luontokappaletta Vimpelin Vedon mediatiimin uudessa hengentuotteessa.

Löylytiaista etsivä Perry löytää harvinaisuuksia Lappajärven rannalta peräti kaksin kappalein: rantasaunan löylyistä tulevat esiin Vimpelin Vedon lyöjäjokerit Janne Mäkelä ja Jukka-Pekka Vainionpää.

Tiistaina Vedon kanavalla Youtubessa julkaistu, yli 4 000 katselukertaa nopeasti kerännyt, video sisälsi kovan luokan sopimusuutisen: viisinkertainen lyöjäkuningas Vainionpää on solminut Vedon kanssa kaksivuotisen pelaajasopimuksen ja koko uransa Vetoa edustanut, kolminkertainen lyöjäkuningas, Mäkelä jatkaa seurassa ensi kauden.

– Tämän luokan huippujokerisiirrot ovat harvinaisia. Mietimme, miten korostaisimme sitä, että kyseessä on oikeasti iso juttu, Samuli Salmela sanoo.

Hän on yksi Vedon kolmihenkisen mediatiimin jäsenestä ja vilahtaa äänimiehen roolissa Löylytiainen-videossa.

Mediatiimin muut jäsenet ovat Osku Mäkelä ja Pirkka-Pekka Ylisuutari.

Graafisena suunnittelijana työskentelevä Ylisuutari oli tehnyt Vedolle mediatöitä pitkään yksinään. Kolmikon yhteistyö alkoi vuosi sitten.

Kanalan paluuvideolle ennätysklikit

Myös Vedon Teemu Kinnusen kanssa tekemä kaksivuotinen sopimus innoitti miehet videon tekoon. Mediatiimin pikapalaveri -nimisessä videossa Siilinjärven Pesiksen kasvatti tarjoaa Vedolle ”inhottavaa takaväärää” ja kertoo olevansa käytettävissä uudeksi lukkariksi.

Molemmat sopimusvideot ovat keränneet 4 000–5 000 katselukertaa.

Sopimusvideoiden lisäksi mediatiimi on tehnyt Pullakahvit-sarjaa, jossa haastatellaan pelaajia paikallisessa kahvilassa.

– Niissä saadaan pelaajista irti syvällisempiä juttuja, Salmela kertoo.

Pullakahveilla ovat ehtineet käydä Manseen siirtyvä Perttu Ruuska ja Janne Mäkelä. Molempia on katsottu lähes 3 000 kertaa.

Viikonloppuna julkaistiin pullakahveista erikoispitkä jakso, jossa on vieraana Severi Lassila. Hän vastaa videolla faniensa lähettämiin kysymyksiin.

Mediatiimi on tehnyt pitkin kautta myös pelaajahaastatteluja.

Elokuussa julkaistua Mikko Kanalan haastattelua on tähän mennessä katsottu 11 675 kertaa. Siinä Kanala kertoo Osku Mäkelän haastattelemana muun muassa alkoholiongelmastaan ja sen hoidosta.

– Se oli meidän tämän kesän suosituin video. Kaikkien aikojen suosituin taitaa olla video, jossa nuori Perttu Ruuska lyö palloa tutkaan, Pirkka-Pekka Ylisuutari muistelee.

Kyseinen Ruuska-video on vuodelta 2015.

Pelaajilta tullut toive

Humoristiset sopimusvideot ovat syntyneet tiimityönä käsikirjoituksesta editointiin. Koska miehet asuvat eri paikkakunnilla, on etäpalavereita pidetty useammankin kerran.

Löylytiaista miehet kuvasivat myrskyisenä päivänä neljä tuntia ja valmiista tuotoksesta jouduttiin jättämään pois vain kaksi kuvattua kohtausta.

– Se saatiin tarkasti käsikirjoitettua, videon editoinut Ylisuutari tuumaa.

Salmelan mukaan tarkoituksena on tuottaa tyylikästä ja hyvälaatuista materiaalia, jossa on mukana sielua ja huumoria.

– Pelaajat ovat olleet tosi hyvin mukana. Vuosi sitten heiltä tuli toivetta, että mediapuoleen pitäisi panostaa enemmän.

”Hyvä, että uskalletaan rikkoa kaavoja”

Pesäpalloliiton tiedottaja Antti Kallio on nähnyt Vedon sopimusvideot ja pitää näkemästään.

– On mielenkiintoista, kun löydetään uusia tapoja julkaista asioita.

Videoita pesäpallopiireissä on tehty ennenkin. Kallio mainitsee esimerkkinä koosteet menneiden vuosien pelien kohokohdista.

Vedon mediatiimin tuotoksissa erityistä on huumori.

Kallion mukaan seurat etsivät väyliä saada nuorempaa väkeä mukaan toimintaan ja katsomoihin–sosiaalisessa mediassa jaettavat videot ovat siihen yksi hyvä keino.

– Mahdollisimman monipuolisten tapojen käyttö julkaisemissa on rikkaus. Hyvä, että uskalletaan rikkoa kaavoja.

Myös Vimpelin Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi korostaa some-näkyvyyden merkitystä. Seura on antanut mediatiimille vapaat kädet toteuttaa ideoitaan.

– Mitä vaan pojat ikinä keksivät. Ei kaiken tarvitse aina olla niin totista.

SAILA COLLANDER