Tilaajalle

Vimpeliläinen Matti Hakalahti tuo iloa ite-taiteellaan - viimeisin innostus liittyy avaimiin

Taidetta voi syntyä mitä ihmeellisimmistä asioista. Vimpeliläisen Matti Hakalahden viimeisin innostus liittyy avaimiin.

Osborne-niittokoneessa ja Vinsent-perunapuimurissa on hyvää metallia avainten tekoon. Myös metsäkoneen ketjun lenkit ovat kovaa metallia, mutta silti hitsautuvat hyvin.

Näin sanoo vimpeliläinen Matti Hakalahti, ite-taiteilija, joka on askaroinut viime aikoina erityisesti avainaiheiden kanssa. Avaimia hän on lahjoittanutkin, muun muassa ystävälle syntymäpäivälahjaksi.

Kodin pihapiirissä on sekä Mallona-latomuseo että ulkomuseo.

– Olen ottanut avainaiheita vanhoista romuista. Itse olen ne suunnitellut ja olen kiitollinen HT Metallille, joka on ne taitavasti hitsannut. Hitsausjälki on oikein hyvä, Hakalahti kiittelee.

Avaimia on valmistunut kaikkiaan 21. Avaimia Hakalahti on itse keräillyt, mutta valkoisen avaimen on lahjoittanut Kaustisen kirpputori ja mustan avaimen tytär Taina Hakalahti.

Vaikka hän tekee nyt vain avaimia, kiinnostavat myös lukot.

– Vanhin lukko on Eskilstuna-lukko. Se on ollut suvun hallussa jo ennen isoajakoa. Isonjaon aikana paikka siirtyi jokivarrelle, Hakalahti kertoo.

– Avaimen teko pieneen lukkoon on hankala, koska aina sitä joudutaan hitsaamaan. Mutta minä teen vain avaimia, jotka eivät ole mittatarkkoja.

Yhden avaimen tekemiseen Hakalahdelta menee aikaa aina 1-2 päivää ja kaikkiaan niitä on nyt 21 tehtynä. Eilen valmistui kaksi avainta.

Joissakin avaimissa on myös puumerkki.

– Vaikea sitä on sanoa, mistä tämä avaimien teko johtuu, Hakalahti pohtii.

Hevosenkelloja ja puulapioita

Hakalahden pihamuseossa on monenlaisia esineitä.

– Hevosenkelloja on seitsemän kappaletta ja sitten on lehmänkelloja viisi. Myös Virosta tuotu Ankkuri on näkyvissä ulkomuseolla, Hakalahti sanoo.

Hän on tehnyt myös lyhtytöitä paperille ja huomauttaa, että niin avaimet kuin lyhdytkin ovat maailmanlaajuisia asioita.

– Puulapioita meillä on 11 kappaletta. Sitä en oikein ymmärrä, miksi niitä on tehty niin paljon. Separaattorikin löytyy.

Hakalahti sanoo, että latoon ja museoon on vapaa pääsy ja voi tulla aina, kun isäntä on kotona. Arvontaakin hän lupaa kävijöille.

– Sopii tulla katsomaan, yleensä olen kotona.

Hakalahti on ollut aktiivinen myös kellojen siirtämiseen liittyvässä asiassa ja on kirjoittanut siitä myös eduskunnan oikeusasiamiehelle.

– Viisareita siirrettäessä taaksepäin kello on mennyt rikki. Meillä on kaksi kelloa, joita ei ole rukattu, eikä niissä ole mitään vikaa.

Hakalahden toive on, että kellonajan siirtely loppuisi.

SARI HEINILÄ