Tilaajalle

Vimpelin intervalliosasto on nyt valmis – palvelujohtaja toivoo, että talolle keksittäisiin pian mukava nimi

Vimpelin intervallisosastolla ei ole vielä kansanomaista nimeä. Sitä odottelee myös Järvi-Pohjanmaan perusturvan ikäihmisten palvelujohtaja Marita Ylilahti ja toivoo, että talolle löytyisi pian kiva nimi.

Intervalliosaston väistötilojen vaativista olosuhteista on viimein päästy kantamaan sänkyjä, tuoleja ja muuta sisustusta uuteen rakennukseen, jonka huoneet alkavat ensi maanantaina täyttyä asiakkaista.

– Nyt intervalliosastomme on niin korkeatasoinen, ettei niitä ole monia, kehaisee Ylilahti uutuuttaan hohtavaa rakennusta.

Vimpelin intervalliosaston johtaja Tuula Kantola on tyytyväinen, että sisäilmaongelmien ja väistötilojen evakkoaika on nyt ohi.

– Kyllä tämä tietenkin ihan mukavalta tuntuu, Kantola toteaa esitellessään tiloja.

Maanantaina intervalliosastolla oli vielä 15 paikkaa, mutta kun uusi tila valmistuu, asiakaspaikkoja on 20.

Tarkoitus on, etteivät vanhukset viivy intervallissa kuin muutaman päivän tai muutaman viikon ajan.

Intervallipaikka 20 vanhukselle

Marita Ylilahti kertoo, että kuntoutus- ja intervalliosasto on pääsääntöisesti tarkoitettu omaishoitajien hoidettavien hoitopaikaksi silloin, kun omaishoitajalla on vapaapäiviä. Osasto on kuitenkin myös kotiin palaavien kuntoutettavien ikäihmisten kuntoutuspaikka.

– Joudumme kuitenkin sijoittamaan väliaikaisesti myös ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevia tälle osastolle, jos kotona ei enää voi paikkaa odottaa eikä lähiomaisia ole huolehtimassa, Ylilahti toteaa.

Alunperin paikalla sijainnut kuntoutus- ja intervalliosasto jouduttiin kokonaan purkamaan sisäilmaongelmien vuoksi ja henkilökunta ja hoidettavat siirtyivät tuolloin väliaikaistiloihin.

Uusi osasto aloitti 15-paikkaisena reilu vuosi sitten ja 5-paikkainen jatko-osa valmistui nyt marraskuussa.

– Lisäosan valmistuessa voimme tarjota nyt useammin vapaapäiviä omaishoitajille ja kuntoutujille kuntoutuspaikkoja. Tilaa on enemmän asiakkaille liikkua.

Vimpelin intervalliosastolla kaikki saavat yhden hengen huoneen oleskelunsa ajaksi. Jokaisessa huoneessa on myös omat inva wc -tilat.

Henkilökunta on lisääntynyt kahdella sairaanhoitajalla ja kahdella lähihoitajalla.

Ylilahti vakuuttaa, että kaksikymmentä asiakaspaikkaa on sopiva määrä pitkälle tulevaisuuteen.

– Mahdollisessa hätätilanteessa järjestyy lisäksi yhdelle vanhukselle väliaikainen kriisipaikka.

Intervalliosaston henkilökunta koostuu sairaanhoitajista, lähihoitajista ja fysioterapeutista ja myös lääkäri käy osastolla säännöllisesti ja tarvittaessa. Henkilökuntamitoitus on 0,70.

Ylilahden mukaan osasto on yleensä aina täynnä.

– Tilanne helpottuu silloin, kun saamme siirrettyä ympärivuorokautista hoivaa odottavan omaan hoitopaikkaansa. Asiakkaat ovat yleensä 1–2 viikkoa osastolla.

Omassa kodissaan asuvat käyvät säännöllisin väliajoin intervallissa.

Perusturva on vuokrannut tilat

Vimpelin tekninen johtaja Ville Karjalainen kertoo, että intervalliosaston kokonaiskustannus on tähän mennessä 1,9 miljoonaa euroa ja juuri valmistuneen vaihe 2:n kustannus 780 000 euroa. Kokonaisuudessaan kerrosalaa on yhteensä nyt 930 neliömetriä. Taloudellinen loppuselvitys on Karjalaisen mukaan kuitenkin vielä tekemättä. Rakennuksen suunnittelija on Arkkitehti Seppo Tuomisalo. Intervalliosasto sijainti on lähellä ikäihmisten muita palveluita.

– Alueelle on keskitetty kaikki perusturvan palvelut, jotka myös palvelevat toisiaan. Vimpelin kunta omistaa kiinteistön, jota Järvi-Pohjanmaan perusturva vuokraa.

Hän toteaa, että huoneet ovat yhdelle asiakkaalle, mutta 16 huoneessa on varaus toisellekin asiakkaalle.

SARI HEINILÄ