Vimpelin Vedolta esports-joukkue Suomen pääsarjaan

Vimpelin Veto kiinnitti huippujoukkueen seuralle huhtikuussa. Vedon joukkue lähtee haastamaan Suomen sarjakärkeä ennakkoluulottomasti.

– Seuralle esports on iso mahdollisuus. 19–27-vuotiaiden keskuudessa esportsia seurataan enemmän kuin jääkiekkoa. Suomen kärkiseurana meidän on oltava hereillä ja seurattava kehitystä, Vimpelin Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi sanoo.

Vedon kiinnittämä joukkue aloitti taipaleensa 2019 tammikuussa ja on lyhyessä ajassa haalinut itselleen titteleitä niin valtakunnallisissa kuin kansainvälisissäkin liigoissa.

Vedon peliä johtaa kokenut ja kylmänrauhallinen Panu ”p12” Schutschkoff, jolla kokemusta tiimien johtamisesta löytyy jo useammalta vuodelta. Pelin avaajana toimii Lauri ”Lardek” Ala-Outinen, jonka taisteluparina ja tukipelaajana toimii Tomi ”Hookin” Saarinen. Vedon sniperina toimii Valtteri ”Lehtori” Pynnönen, joka pystyy yksilösuorituksillaan kääntämään tiukkojakin erikoistilanteita Vedon eduksi. Vedon sivustaa suojaa monitaituri Aleksi ”Albert” Järvinen.

– Vaikka tiedetään, että vastassa on Suomen kovimpia jengejä, niin kovin vastus meille on me itse. Tasaisen hyvällä suorittamisella ollaan alkukesästä kärkikahinoissa mukana taistelemassa liigan palkintosijoista, Schutschkoff lupaa.

Joukkue pelaa uutta valtakunnallista pääsarjaa eli Telia Esports Seriesiä (TES). Sarjan nettikarsintoihin osallistui 200 joukkuetta, joista kahdeksan parasta karsiutui sarjaan. Vedon lisäksi mukana ovat muun muassa Suomen ykköstiimi ENCE, SJ Gaming (SuperJymy) ja hREDS (Helsingin IFK).

Pääsarjaa pelataan kaksi kautta vuodessa: kevät- ja syyskausi.

Telia tuo ensimmäistä kertaa kilpapelaamisen kaupalliselle tv-kanavalle; otteluita nähdään SUBilla ja MTV-suoratoistopalvelussa. Runkosarjan päätteeksi pelataan neljän parhaan joukkueen kesken playoffit. Sarjan voittajalle on luvassa 14 000 euron palkinto.

Vedon esports-taustavoimina toimivat Mikko Kalijärvi ja Christian Joutsenvuori. Kalijärvellä on usean vuoden kokemus kilpapelijoukkueen pyörittämisestä vuonna 2017 perustetussa RPEAT ESPORTSissa.

Kilpapelialalla itsekin kokemusta niittänyt Joutsenvuori pelasi vuodet 2014–2018 suomalaisissa CSGO organisaatioissa ja voitti muun muassa Assemblyjen 2018 avoimen turnauksen. Vedon seurajohto on tyytyväinen uuteen aluevaltaukseen ja tunnelmat ovat odottavaiset.

Myös Vimpelin kunta suhtautuu myönteisesti ja asiaan kuuluvalla omistautumisella kotiseuran uuteen aluevaltaukseen.

– Vedon esports-joukkue on iso asia Vimpelin kunnallekin. Oman ammattilaisjoukkueen omistaminen mahdollistaa erilaisten tapahtumien järjestämisen osana muuta toimintaa. Joukkue tulee saamaan kunnanjohtajan täyden tuen, vakuuttaa Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafsson.

Vedon esports-jaoston tavoitteena on myös olla luomassa Etelä-Pohjanmaan Järviseudulle esportsin täydellistä ekosysteemiä.

Tähän ekosysteemiin kuuluvat muun muassa tapahtumien kuten pelileirien järjestäminen alueella, Suomen parhaimpia nuoria pelaajia Järviseudulle vetävä esportskoulu, junioritoiminnan aloittaminen sekä pelaajapolun luominen ensimmäisenä Suomessa.

– Veto esports ja Järviseudulle muodostuva esports-ekosysteemi on ehdottomasti koko seutukunnan yhteinen suuri voimannäyttö ja yhteen hiileen puhaltamisen tulos, Mikko Kalijärvi toteaa.