Uutiset

Proviisori Tuija Polso antaa vinkit mökkeilijän lääkekaappiin, yksi tuote unohdetaan yllättävän usein

Vanhentuneet, väärinsäilytetyt ja tarpeettomat lääkkeet tulee aina palauttaa apteekkiin. Lääkkeitä lajittelee lääketeknikko Minna Palomäki proviisori Tuija Polson seuratessa. Arkistokuva.
Vanhentuneet, väärinsäilytetyt ja tarpeettomat lääkkeet tulee aina palauttaa apteekkiin. Lääkkeitä lajittelee lääketeknikko Minna Palomäki proviisori Tuija Polson seuratessa. Arkistokuva.
Kuva: Saila Collander

Tikku sormessa, sääret täynnä hyttysenpuremia, kantapäät rakoilla… Esimerkiksi näihin vaivoihin mökkeilijän kannattaa varautua kesälomakauden alussa.

 Kesämökiltä on hyvä löytyä perusvalikoima lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita, aivan kuten kotoakin. Jos mökki on käytössä vain kesäaikaan, kiinteä lääkekaappi ei ole paras vaihtoehto.

– Talven yli mökkeilleet lääkkeet eivät ole enää käyttökelpoisia, jos lämmitys on ollut poissa päältä. Kylmän ohella ilman kosteus pilaa lääkkeitä, muistuttaa proviisori Tuija Polso Alajärven apteekista.

Vanhentuneet, väärinsäilytetyt ja tarpeettomat lääkkeet tulee aina palauttaa apteekkiin.

– Näin ne eivät joudu vääriin käsiin, eivätkä päädy luontoon ja aiheuta haittoja eläimille ja ympäristölle.

Mitä mökin lääkekaapin olisi sitten hyvä pitää sisällään?

Lääkekaapista on hyvä löytyä kipu- ja kuumelääkettä. Lääkevalikoimassa tulee huomioida koko mökkiporukan tarpeet.

– Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet eivät sovellu kaikille ja lapsille on aina hyvä olla oma kipulääke.

Mökillä sattuu ja tapahtuu. Polso kehottaa varautumaan niin pieniin kuin hieman isompiinkin haavereihin.

– Desinfiointiaineen ja peruslaastareiden lisäksi varastoon kannattaa ostaa myös hieman isompia haavataitoksia ja sideharsorullia. Lisäksi mökiltä olisi hyvä löytyä tarvikkeet painesiteen tekoon isomman verenvuodon tyrehdyttämiseksi.

Nyrjähdyksiin on hyvä varautua ideaalisiteellä. Polso muistuttaa, että marjastajien ja patikoitsijoiden kannattaa pitää ideaalisidettä aina mukana repussa. Jos mökillä ei ole pakastinta, venähdysten varalle kannattaa hankkia myös kertakäyttöinen itsestään viilenevä kylmäpakkaus.

Kutiseviin hyttysenpistoihin Polso kehottaa varautumaan joko kortisonivoiteella tai ihoa viilentävällä geeleillä. Voimakkaisiin ihoreaktioihin voi kokeilla myös antihistamiinitabletteja.

– Antihistamiinitabletin voi ottaa myös etukäteen, jo ennen mökkireissua. Varsinkin alkukesästä iholle nousee muhkeita paukamia, kun elimistö ei vielä tottunut pistoihin.

Järvi-Pohjanmaalla on havaittu tänä vuonna reilusti punkkeja. Mökkivarustukseen kannattaa ehdottomasti siis lisätä väline punkkien irrottamiseen.

Lapsiperheen mökkiapteekkiin kuuluu lääkehiili, perheen pienimpiä varten kannattaa varata nesteytysjuomaa helteen tai ripulin varalta.

Yksi tuote, joka toistuvasti unohtuu mökkeilijöiltä, on Polson mukaan aurinkovoide.

– Aurinkovoidetta tyypillisesti tullaan hakemaan sen ensimmäisen mökkiviikonlopun jälkeen, kun näytetään jo ihan katkaravulta.

Uutinen perustuu Alajärven apteekin medialle lähettämään tiedotteeseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli