Vimpelissä Lakis Areenalla vieraillut historioitsija Teemu Keskisarja on muun aiheen ohella kirjoittanut jääkäriliikkeestä.
– Tämä vierailu taitaa olla minulle ensimmäinen Järviseudulle niin jääkärialuetta kuin tämä onkin.
– Harvoin niin monet ovat olleet kiitollisuuden velassa niin harvoille, siteerasi Keskisarja Winston Churchilliä puhuessaan jääkäriliikkeen merkityksestä Suomelle.
Jääkäriliike sai alkunsa ylioppilaiden keskuudessa 1914. Päämääräksi liike otti Suomen irtautumisen Venäjästä. Jonkinlaisena esikuvana liikkeellä oli Eugen Schauman, joka murhasi kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin.
Jääkäriaate eli vahvana Järviseudulla, josta sotilaskoulutukseen lähti suuri joukko nuoria miehiä. Keskisarjan mukaan lähtijöillä oli ideaalista taustaa mutta myös nuorten miesten tuntemaa seikkailuhenkeä.
Värväys oli tehokkainta juuri Pohjanmaalla ja Järviseudulla, Kortesjärveltä lähti suurin joukko asukaslukuun verrattuna.
–Pohjanmaalta oli totuttu jo lähtemään Amerikkaan siirtolaisiksi ja tämäkin saattoi vaikuttaa lähtemiseen, sanoi Keskisarja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Sotilaskoulutuksessa valtavan iso merkitys
Jääkäreitä kunnioitettiin, mutta toisaalta jotkut pitivät liikettä maanpetturuutena. Vielä vuonna 1917 vannottiin ikuista yhteyttä Venäjään.
– Muutos jääkäriliikkeen puoleen oli sitten nopea, näin esimerkiksi Mannerheimin suhteen, sanoi Keskisarja.
Seppo Kataja otti esiin Vimpelin sotakoulun merkityksen. Tämä koulu kesti vain kaksi viikkoa vuodenvaihteessa 1917–1918.
Keskisarja painotti koulun suurta merkitystä.
– Harvoin on sotilaskoulutuksessa panoksen ja tuotoksen suhde ollut niin suuri kuin Vimpelin sotakoulun kohdalla, sanoi Keskisarja.
Kouluttajat olivat tehokkaita ja oppilaat halukkaita oppimaan. Tähän perustuu Vimpelissä koulutettujen menestys taistelujen johtajina.
Vimpelin koulun 200 oppilaasta noin sata oli vaativissa johtotehtävissä ja kenraalikuntaankin heistä nousi myöhemmin 49 koulun käynyttä.
Luentoa oli Lakiksella seuraamassa täysi salillinen eli noin 300 kuulijaa.

