Uutiset

Otimme selvää puolestasi, mitä Järviseudun kuusikko ajattelee viidestä kuumasta teemasta

Järviseudulla asuvat eduskuntavaaliehdokkaat Alina Lehto, Jenni Kuisti, Sari Palmu, Jussi-Matti Hilli, Sam Leijonanmieli ja Sampo Latvala ovat vastanneet Ilkka-Pohjalaisen vaalikoneeseen.
Järviseudulla asuvat eduskuntavaaliehdokkaat Alina Lehto, Jenni Kuisti, Sari Palmu, Jussi-Matti Hilli, Sam Leijonanmieli ja Sampo Latvala ovat vastanneet Ilkka-Pohjalaisen vaalikoneeseen.
Kuva: Arkistokuvat
  • Erja Pekkala

Järviseudulta on eduskuntavaaleissa kuusi sellaista ehdokasta, joiden kotipaikka on tällä hetkellä Järviseudulla. Järviseutulaisjuurisia ehdokkaita olisi toki enemmänkin.

Keskustan listalla ovat ehdolla alajärveläinen Sari Palmu ja evijärveläinen Alina Lehto. Kokoomuksesta ehdolla on Sam Leijonanmieli ja vasemmistoliitosta Jussi-Matti Hilli. Molemmat ovat vimpeliläisiä. Vihreiden listoilla on alajärveläinen Jenni Kuisti ja kristillisdemokraattien listalla alajärveläinen Sampo Latvala.

Otimme selvää, mitä kuusikkomme ajattelee ajankohtaisista aihepiireistä Ilkka-Pohjalaisen vaalikoneen avulla. Vaalikoneen löydät kätevästi vaikkapa Järviseutu-lehden verkkosivun kautta.

Poimimme vaalikoneesta viisi aihetta, jotka puhuttavat alueen ihmisiä ja vertasimme ehdokkaiden vastauksia toisiinsa.

Kysymykset koskivat sukupuolien määrää, vapautta ilmaista mielipiteensä, turkistarhausta, susien kaatolupia ja turvetuotantoa. Missään kysymyksessä ehdokkaat eivät olleet yksimielisiä, vaan vastaukset jakaantuivat vaihtoehtoihin täysin samaa tai täysin eri mieltä ja kaikkea siltä väliltä.

Turvetuotannosta Järviseudun eduskuntavaaliehdokkaat ovat aika lailla samaa mieltä. Vain vihreiden Jenni Kuisti ei ne tulevaisuudessa turpeen energiakäyttöä tarpeellisena.
Turvetuotannosta Järviseudun eduskuntavaaliehdokkaat ovat aika lailla samaa mieltä. Vain vihreiden Jenni Kuisti ei ne tulevaisuudessa turpeen energiakäyttöä tarpeellisena.
Matti Hautalahti

Jonkinlaista yksimielisyyttäkin vastauksista löytyi

Suurin yksimielisyys löytyi turvetuotannon ja susien kohdalla.

Vaalikoneen toteamuksiin ”Turvetuotanto on välttämätöntä huoltovarmuuden takaamiseksi” ja ”Susien kaatolupia tulisi myöntää nykyistä enemmän” kaikki muut ehdokkaat olivat samalla kannalla, paitsi vihreiden Jenni Kuisti.

– Turvetuotanto näyttelee vielä pientä roolia energiatuotannossamme. Tulevaisuuden huoltovarmuus tulee kuitenkin rakentaa uusiutuvan energian varaan ja sitä kohti olemme menossa. Tulevaisuudessa turpeen energiakäyttö ei tule olemaan välttämätöntä, Kuisti perusteli vastaustaan.

Palmu, Leijonanmieli ja Latvala olivat täysin samaa mieltä turvetuotannon välttämättömyydestä. Leijonanmieli totesi turpeen alasajon olleen anteeksiantamaton virhe ja Latvala oli sitä mieltä, että turve valittiin arvalla uusiutumattomiin energianlähteisiin.

Viisi kuudesta ehdokkaasta oli sitä mieltä, että susien kaatolupia tulisi myöntää nykyistä enemmän.
Viisi kuudesta ehdokkaasta oli sitä mieltä, että susien kaatolupia tulisi myöntää nykyistä enemmän.
Jaakko Elenius

Sudet ovat puhuttaneet viime vuosina yhä enemmän, kun Suomen susikannan painopiste on siirtynyt maan länsiosaan. Viisi kuudesta ehdokkaasta oli sitä mieltä, että susien kaatolupia tulisi myöntää nykyistä enemmän.

Kuisti seisoi vihreiden yhteisessä rintamassa kaatolupien myöntämistä vastaan.

– Luken (Luonnonvarakeskus) uskottavuus ja yhteistyö erityisesti metsästäjien kanssa ei toimi. Nykyiset Luken tilastot, eivät vastaa kentältä havaintoihin perustuvaa todellisuutta. Lupia tarvitaan lisää ja Luken tulee uudistua, totesi Sam Leijonanmieli vastauksessaan.

– Sudet tappavat kotieläimiä, tuotantoeläimiä ja vaarantavat myös lasten koulumatkoja, perusteli Sari Palmu täysin samaa mieltä olevaa vastaustaan.

Hilli, Lehto ja Latvala olivat kaatolupien lisäämisen kannalla, mutta eivät perustelleet vastaustaan erikseen.

Turkistarhauksen suhteen ehdokkaat noudattivat aika lailla samaa linjaa kuin susiasiassakin. Kuisti oli täysin samaa mieltä vaalikoneen toteamuksen ”Hyväksyn, että turkistarhauksesta luovutaan Suomessa siirtymäajan jälkeen.” kanssa.

Leijonanmieli totesi asiaan liittyvän paljon kaksinaismoraalia: lehmännahkakengät kyllä kelpaavat mutta märehtijöitä söpömmän ketun turkki ei.

–  Aina kun laillista elinkeinoa ajetaan alas, tulee keskustelua käydä aktiivisesti elinkeinonharjoittajien kanssa, sillä he ovat investoineet alaan miljoonia ja maksaneet veroja yhteiskuntaan valtavia määriä, totesi Leijonanmieli.

– Miksi ihmeessä? Turkistarhaus on laillistettu elinkeino, joka toimii täysin kaikkien sääntöjen mukaisesti, sanoi Latvala.

Jenni Kuisti oli väittämän kanssa täysin samaa mieltä ja painotti sitä, että turkistarhaajia tuetaan siirtymäajalla ja mahdollistetaan heille uusi työura.

"Sananvapaus on hieno asia"

Vaalikoneessa oli myös väittämä ”Mitään ei saa enää sanoa”. Tällä haettiin ehdokkaiden mielipidettä nykyään hyvinkin vallalla olevaan mielensä pahoittamisen kulttuuriin.

Kysymykseen vastattiin ääripäästä toiseen samaa ja eri mieltä, mutta periaate kaikilla oli sama: mielipiteitään saa tuoda julki.

– Kysymyksen asettelu on epäselvä. Sananvapaus on hieno asia, mutta kyllä sitä täytyy meistä jokaisen osata myös omaa harkintaa ja suodatinta käyttää, totesi Alina Lehto.

Järviseudun ehdokkaat eivät ole yhtä mieltä siitä, montako sukupuolta on.
Järviseudun ehdokkaat eivät ole yhtä mieltä siitä, montako sukupuolta on.
Grafiikka: Erja Pekkala

Vaalikone tiedusteli ehdokkaiden mielipidettä myös hyvin päivänpolttavaan aiheeseen eli siihen, onko sukupuolia enemmän kuin kaksi. Vastaukset erosivat hyvinkin paljon toisistaan.

– Tämä on aivan absurdi väite. Sukupuolia ei ole eikä tule koskaan olemaan kuin mies ja nainen, sanoi kristillisdemokraattien Latvala.

– Eri asia ovat ne lapset, jotka syntyvät ilman sukupuolta, perusteli eriävää mielipidettään keskustan Palmu.

Vihreiden Kuisti muistutti, että sukupuoli on moninainen asia, jota ei voi jakaa pelkästään kahteen erilliseen sukupuoleen.

Alina Lehto ja Jussi Hilli eivät perustelleet samaa mieltä olevaa kantaansa.

Hilli ei ollut perustellut ylipäätään vastauksiaan. Hänen vaalikoneeseen kirjoittama vaalilupaus keskittyi muun muassa sosiaalivakuutusmaksujen palauttamiseen työnantajalle, varallisuuden liiallisen kasaantumisen ehkäisyyn sekä evankelis-luterilaisen kirkon erityisaseman poistamiseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli